Konu
:
Sır Gibi Saklanan IMF Şartları
Yalnız Mesajı Göster
02-26-2009
#
1
cansel
Sır gibi saklanan IMF şartları
Erdoğan “Hele hele iki madde var ki” demişti
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, IMF ile görüşmelerin tıkanarak rafa kalkmasına neden olan kabul edilemez talepleri nihayet ortaya döktü
Merakla beklenen bu maddelerin ortaya konmasından sonra tartışma da başladı
İş dünyası genel olarak sözkonusu maddelerin kabul edilemez nitelikler taşımadığını, Türkiye ekonomisinin tamamını riske atmaya değer bir kabul edilemezlik taşımadığı görüşünde birleşiyor
Yerel yönetimlerin gelirlerinin kısılması konusunu kabul edilemez bulan genel olarak yok
“Nereden buldun” sorusunun ise kriz ortamında risk yaratabileceği belirtiliyor
Bu arada piyasalar da artık anlaşmanın kesin olarak seçim sonrasına kalacağına yönelik beklentiye girmiş durumdalar
Erdoğan’ın son açıklamalarından sonra seçimlerden önce bir anlaşmaya varılacağına yönelik düşünce iyice ortadan kalkmış görünürken, piyasalarda bunun bir tedirginlik yaratmadığı da dikkati çekiyor
Reuters’e konuşan bir bankanın tahvil bono yöneticisi “IMF ile ilgili son haberler piyasanın kısa sürede anlaşmanın tamamlanacağı yönündeki beklentisinde bir değişiklik yaratacak gelişme içermiyor” dedi
SIR GİBİ SAKLANAN IMF ŞARTLARI BUNLARMIŞ
1- Gelir İdaresi özerk olsun
2- Nereden buldun diye sorulsun
3-Yerel yönetimlerin geliri kısılsın
Özilhan: Bu şartları gerekli buluyorum
Anadolu Holding İcra Komitesi Başkanı Tuncay Özilhan: Gelir İdaresi’nin özerkliği ve belediyelerin gelirlerinin kısılması konusunda maddeleri yerinde ve gerekli buluyorum
’Nereden buldun’konusunda ise tedirgin olacak bir durum yok
Çözülebilir bir yol bulunur
IMF’nin bu 3 madde konusundaki tavrını yerinde buluyorum
Gelir İdaresi zaten dünyanın birçok yerinde bağımsızdır, ABD de gücünü zaten bu bağımsızlıktan alır
Belediyelerin harcamalarının da kontrol edilmesi gereklidir
IMF’yle anlaşma konusunda hükümetin seçim sonrasına bırakma yönünde bir tavrı olduğunu düşünüyorum
Seçim öncesi anlaşmanın hükümete karşı kullanılmasını önlemek istiyorlar
IMF’yle anlaşma yapılmamasına değiyor mu derseniz? Değmiyor
Bu kriz Türkiye’nin değil, batıdan gelen bir kriz
Tüm dünya krizin yıkıcı etkilerini azaltmak için tedbir alırken Türkiye’nin de bunu yapması gerekiyor, tedbirler alınmalı
Yırcalı: IMF klasik bir anlaşma öneriyor
Dünya Odalar Federasyonu ve Balıkesir Sanayi Odası Meclis Başkanı Rona Yırcalı: IMF’yle anlaşma konusunda zaman kaybettiğimiz muhakkak
Ancak IMF’nin mali disiplinin sağlanması konusunda istekleri de hükümetin anlaşmaya yanaşmamasında etkili
Çünkü bu mali disiplini sağlarken nasıl işsizliği azaltacak, büyümeyi artıracaksınız
Hükümetin bu konuda geri adım atmaması yerindedir
IMF gördüğüm kadarıyla kriz şartlarını dikkate almadan ’klasik bir anlaşma’ öneriyor
Krizde hükümetler piyasaya ’para enjekte etti’
Mali disiplin isteği bunu önler
O zaman işsizlik, büyümede hükümetin eli-kolu bağlanır
Hükümet seçimden önce anlaşmayacak TOBB Kadın Girişimci Kurulu Başkanı
Aynur Bektaş: Nereden buldun ve gelir idaresinin özerkleştirilmesi konusunda şu aşamada hükümetin ’ayak diremesi’ yerinde çünkü şu anda uygulamaya geçse ülkenin sonu olur
Öncelikle kayıtdışılık azaltılmalı
Ama belediyeler konusunda hükümet mutlaka adım atmalıdır
Bence hükümet seçimlerden önce anlaşmaya yakın değil
a
p
s
o
w
a
d
i
g