02-24-2009
|
|
GöKKuŞaĞı
|
Çok Yaşamanın Sırrı
(Çok daha uzun süre hayatta kalmanın sırrını gerçekten fark ettim galiba!
Bunu size de söylememi ister miydiniz?)
Bir ölümcül hastaya; “sağlıkla geçireceğin altı ayın olsa ne yapardın” diye sorulsa cevabı ne olurdu?
Bu bilmeceden de kolayı şu: Allah göstermesin, ama varsayalım ölümcül hastalığı olan sizsiniz! Ve son anda, sanki bir ikramiye gibi, size; “tamamen sağlıklı olarak geçirebileceğiniz bir sene” bağışlansa ve bu durum da size bildirilse  
Bu bir seneyi nasıl kullanırdınız?
İşte bu sorunun cevabı; uzun yaşamanın, yani ömrünü uzatmanın da sırrıdır!
Öleceği kesin birini misal vermiştik ya; o kişi ben’im mesela veya sensin, yahut başkası! Zaten, “öleceği kesin olmayan” bir âdemoğlu, bir tek tane mahlûk göstersenize bana! 
Şimdi soruya dönelim:
Öleceği kesinleşmişken, bir yıl daha ve hem de sağlıklı yaşayabilme “ikramiyesi” kazanmış adama, “bu bir yılı nasıl kullanacağı” sorulsaydı, acaba;
“-Gündüz, televizyonda üç saat evlendirme programı  Akşamüstü iki saat yemek programı  Sonra üç saat yarışma, ardından film ve son olarak da varsa spor, yoksa paparazzi dedikoduları izlerdim! ” Diyebilir miydi gerçekten?
Veya tam da ölmek üzere olan bir kadına; “son kırk senende ne yaptın” diye soracaklar Sorunun cevabını da istatistik yapan kurumlar verecek:
“Televizyon seyretti, hem de 40 yıldır ve hem de şu, şu, şu kanalları! ”
Şimdi elinizi vicdanınıza koyarak bana söyleyin:
Bu yazımız tarihe geçmez mi?
Kanepesinin, televizyon karşısındaki kısmı artık oturmaktan delinmiş olan kimsenin son 40 yılıyla;
  kitaplarının, çarşı esnafının, öğrencilerinin, müşterilerinin, akrabalarının içinde
“y-a-ş-a-y-a-n” birinin 40 yılı aynı uzunlukta mıdır?
Hayat çok güzel, artık yaşamaya var mısınız?
Muammer Erkul
GaLiBa Bu GeCe YaĞMuRDa GöKKuŞaĞı MiSali GüLeRKeN aĞLaMaNıN ZaMaNı
|
|
|
|