Yalnız Mesajı Göster

Türküler Dışarıda Kaldı

Eski 02-24-2009   #1
Şengül Şirin

Türküler Dışarıda Kaldı

Bizim bir türkü coğrafyamız vardırKimselerinkine benzemez!Alın türkülerimize bakın,tarih maceramızı görün
"Belgrat Kal'asıZemlin Ovası"diye başlar"Mayadağ'dan kalkan kazlar"la devam ederiz biz
"Manastır'ın ortasında var bir havuz"diyen de biziz,"Vidin dedikleri metin kasaba diyen de,"Şu Vardar'ın suyuna bak"diyen de
Çıkın yukarıya"Kırım'dan gelirim adım da Sinan'dır"
Gelin beriye"Bağdat ellerinden gelir turnalar"
"Kerkük'ten alma aldım,
Yarimi yola saldım"
İnin aşağıya"Anu Yemen'dir,gülü çemendirGiden gelmiyor,acep nedendir"
Sonra sulara açılırız:
"Giritli misin oğlan Giritli misinGirit'e gittin gelmiyorsun yeminli misin"
"Cezayir'in harmanları savrulur
Savrulur da sol yanıma devrilir"
Bir Bursa türküsüdür buSen Bursa'da otur Cezayir'li türkü yak!
Çünkü orası da vatan toprağı!
"Ben giderim Batum'a diyen de SinopludurÇünkü ha Batum,ha Trabzon'dur!
Ya;"Yemen Yemen şanlı Yemen
Toprakları kanlı Yemen"e ne demeli?Kosova türküsüArtık ne Kosova var,ne Yemen!Hepsi dışarıda kaldıDilimizde türküleri kaldı
"Tuna nehri akmam diyorErafımı yıkmam diyorŞanı büyük Osman PaşaPlevne'den çıkmam diyor"diye türkü yaktık ama çıktık
Ne kadar da"bizim" türküler değil mi?Bizim havamız,bizim ruhumuz,bizim sesimiz
Bizim havamız,bizim ruhumuz,bizim sesimiz olan başka türküler de var:
"Diyarbekir şad akar,hele yar zalim yar"
"Kar mı yağmış Diyarbakır'ın dağına"
"Mardin kapı şen olur"
"Urfa'nın etrafı dumanlı dağlar"
Üzerine türkü yaktığımız yer vatandır;amma cehalet,gaflet,hıyanet,hile ve desise ile o vatan parçaları kopar giderse,türlülerle baş başa kalıverirsiniz
"Mavrova'dan aldım bir okka nohut"derken,"Rodop Dağları be Pakizem çiçek döşeli"derken Türkçe'nin en halis örneklerini dillendiren Türk,birgün Mavrova'nın,Rodop Dağları'nın Türk olmaktan çıkacağını aklına getirmemiştiBütün oralar sınırların içiydiAkıl başa devşirilmezse,akla gelmeyen başa geliyorBugün sınırların dışında kalan -yüzleri de bir türlü gülmeyen-o yerlerin dilimizde kalan türküleriyle gönlümüzü eğliyoruzO yüzden sınırların içine çok dikkat etmek lazım
Artık daha fazla türkü dışarıda kalmasın!
Ayşe GTunceroğlu

Alıntı Yaparak Cevapla