02-17-2009
|
|
gülgüzeli
|
Sual: Buhari ve Müslim’de bildiriliyor ki: Hazret-i Âişe anlatır:
"Bayram günü iki cariye, kahramanlık şiirlerini def çalarak terennüm ediyordu Resulullah yatağına yatıp yüzünü öbür tarafa çevirdi, sonra babam [Hazret-i Ebu Bekir] içeri girdi (Bu ne hâl, Resulullahın huzurunda şeytanın düdüğü ve sesi ne arıyor?) diye beni azarlayınca, Resulullah (Bırak onları, her milletin bir bayramı vardır, bu da bizim bayramımızdır) buyurdu Babam başka şeyle meşgul olunca cariyelere işaret ettim, dışarı çıktılar ”
Bu olay, kadınların erkeklerle beraber oturmasının, çalgı çalmasının, şarkı söylemesinin ve seslerini erkeklere duyurmasının helal olduğunu gösteriyor mu?
CEVAP
Kesinlikle göstermez Yukarıdaki ifadeleri İslam âlimleri nasıl açıklıyor, ona bakalım:
1- Şiir okuyan veya şarkı söyleyenler, hür kadın değil cariyedir Cariyelerin saçlarını, kollarını açmaları seslerini erkeklere duyurmaları günah değildir Hatta efendisiyle nikaha lüzum görmeden ilişkiye girmeleri de caizdir Çünkü cariyenin dindeki statüsü farklıdır Cariyeyi örnek gösterip, hür kadınlara da bunların mubah olacağını söylemek Müslüman’ım diyen kimseye yakışmaz
2- Hazret-i Ebu Bekrin, def için şeytanın düdüğü demesi, çalgının mubah olmadığını gösterir Bu ve benzeri hadis-i şeriften İslam âlimleri şu hükmü çıkarmışlardır:
Bayramda, savaşta, hac yolunda, sahurda, düğünlerde ve askerlikte davul çalmak, kahramanlık türküleri söylemek, okullarda, millî ve siyasi toplantılarda bando, mızıka, mehter marşı çalmak caizdir Kadınların düğünlerde ve bayramlarda kendi aralarında def çalması caizdir Bunun dışındakiler haramdır (Hadika)
Kahramanlık şarkılarının, mehter marşlarının, düğünlerde davul ve def çalmanın caiz olması, diğer şarkı ve türkülerin de caiz olmasını gerektirmez
3- Def ile şarkı türkü söylenir, ilahi söylenmez Çünkü ilahi ibadettir İbadete çalgı karıştırılmaz Tasavvuf müziğinin dinde yeri yoktur Resulullah efendimizin geldiği bir evde, küçük zenci kızları [cariyeler] def çalıp şarkı söylüyorlardı Şarkıyı bırakıp, Resulullahı övmeye başladılar Resulullah efendimiz, (Onu bırakın, oyun arasında beni övmeyin Beni övmek [ilahi söylemek] ibadettir Eğlence, oyun arasında ibadet caiz değildir) buyurdu (K Saadet)