11-16-2008
|
|
KRDNZ
|
Cevap : Karıncalar
Fotoğraf : Mark W Moffett
Canlı Bir Yuva Ordu karıncaları kalıcı bir yuvada kalmak yerine, her gün yeni bir yuva kuruyor Üstelik bedenlerini kullanarak  İşe, bir çıkıntı üstünde ayak uçlarıyla birbirlerine bağlanarak başlıyorlar Diğerlerinin de üstlerine tırmanmasıyla, sonunda tüm koloni 300 ila 700 bin karıncadan oluşan bir yapı oluşturuyor Bu geçici yuvalara bivak deniliyor
Kapışma Ordu karıncaları, diğer karıncalar üzerinde sadece onları öldürerek değil, yiyeceklerini çalarak da üstünlük kuruyor Ölü bir böcek için girişilen kapışmada, Eciton burchellii işçi karıncası bir Ectatommaişçisini kolayca alt ediyor Zaferin anahtarı şu: Ordu karıncaları asla tek başına dolaşmaz Bu fotoğrafın çekilmesinden kısa bir süre sonra, koloninin diğer üyeleri yetişti ve Ectatomma karıncasını kovdular
Parça Parça Fotoğrafçı Mark Moffett, Barro Colorado'da yarı vejetaryen ordu karıncalarının (Labidus coecus) sarı bir meyve üzerine üşüşmesini izlerken, bir dişi sinek için kavgaya tutuşan iki erkek sineğin farkına vardı Erkek sineklerden biri hedefini ıskalayınca, ziyafet çekmekte olan karıncaların ortasına indi ve karıncalar tarafından parçalanarak öldürüldü
Yol İşi-Yolda İş Göçebe bir tür olan E burchellii ordu karıncaları orman içinde her gün kendilerine yeni yollar açıyor Bu orta boy işçi, koloninin önünü tıkayan bir yaprağı yırtıp kenara atıyor Ordu karıncalarına saldıran çok az canlı var, ama düşmanlarının olduğu da bir gerçek: Yaprağın üstünde görülen küçük sinek, yumurtasını karıncanın vücuduna bırakmak için tetikte bekliyor Eğer başarıya ulaşırsa, yumurtadan çıkacak larva zamanla karıncanın iç organlarını yiyip bitirecek
|
|