Konu: Karıncalar
Yalnız Mesajı Göster

Karıncalar

Eski 11-16-2008   #1
KRDNZ

Karıncalar

Giriş: Edward O Wilson
Yazı ve Fotoğraflar: Mark W Moffett

Doğada gözlemlenen en karmaşık sosyal örgütlenmeyi sergileyen ordu karıncaları, avlarını, sayılarının çokluğuyla şaşkına çeviriyor

Aslanları, kaplanları ve ayıları unutun Hatta, saldırganlığıyla ünlü türümüzü de bir yana bırakın İş savaş sanatına gelince, size soğuk terler döktürecek olan, ordu karıncalarıdır Pala gibi keskin çeneleriyle silahlanmış bu usta savaşçılar, akıl almaz sayılarla bir arada hareket ederek, kendilerinden çok daha büyük avları biçebilir Ordu karıncası kolonileri, her gün on binlerce av gerçekleştiriyor Ancak yaygın kanının aksine, güçlerinin bir sınırı var Çiftlik hayvanları veya insanlar –bazı Afrika türleri nadiren bunun aksini destekleyen örnekler gösterse de– avları arasında değil
Ordu karıncalarının faaliyet halinde en iyi gözlemlenebileceği yerlerden birine, Panama Kanalı'nın oluşturduğu bir gölde yer alan ve belki de 50 Eciton burchellii (dünyada üzerinde en çok araştırma yapılan ordu karıncası türü) kolonisine ev sahipliği yapan 15 kilometre karelik Barro Colorado Adası'na gittim
E burchellii 'lerin yöntemleri, "ordu karıncası" adının ortaya çıkmasına yardımcı oldu 300000 ila 700000 arası karıncadan oluşan dev koloniler hareket halindeler: Sürekli bir yuva bölgesinden bir diğer yuva bölgesine geçiyorlar Tüm ordu karıncası türleri bu karakteristik özellikleri taşımasa da, hepsinin ortak bir yönü var: avda "şok ve dehşet" stratejisi Diğer karıncalar bireysel olarak besin arar, bazen keşif kolu gönderir Ordu karıncalarıysa, kitle halinde hareket eder Kör olduklarından önlerini göremezler, ancak böyle büyük sayılarda dolaştıkları için avlarını kolaylıkla alt ederler E burchellii için av, genellikle ordu karıncası olmayan karıncalar ve büyük eklembacaklılardır Yollarından çekilmeyen kertenkeleleri, yılan ve kurbağaları da öldürebilirler, ancak yemezler Saldırı düzenlerine sürü akını adı verilir 200000 kadar karınca, yuvayı 15 metre eninde bir yelpaze oluşturacak şekilde genişleyen bir sürü halinde terk eder Uzmanlaşmış bazı kuşlar da bu akıncıları izleyerek, hayatta kalmak için ümitsizce dağılan avlarını tek tek toplar

Garbın âfâkını sarmışsa çelik zırhlı duvar
Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var
Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imânı boğar,
'Medeniyyet!' dediğin tek dişi kalmış canavar?

Ey ŞaiR! Bana Yağmurdan bahsetme, yağdır
Alıntı Yaparak Cevapla