sudenaz
|
Ayet-ül Kûrsi, Tevhid İlmiyle Alakalı En Büyük Ayet-i Kerimedir.
Ayet-ül Kürsi rahmet ayeti olup ve tevhidi anlatan bir ayettir
Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurdular: "Her şeyin bir şerefesi var Kur'ân-ı Kerîm'in şerefesi de Bakara suresidir Bu surede bir âyet vardır ki, Kur'ân âyetlerinin efendisidir: "Ayetü'l-Kürsî", Tirmizî, Sevâbu'l-Kur'ân 2, (2881)
Übey İbnu Ka'b (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) bana: "Ey Ebu'l-Münzir, Allah'ın Kitabından ezberinde bulunan hangi âyetin daha büyük olduğunu biliyor musun?" diye sordu Ben: "O Allah ki, O'ndan başka ilah yoktur, O, Hayy'dır, Kayyûm'dur (yani diridir her şeye kıyam sağlayandır" (Bakara, 225) -ki buna Ayet'ü'l-Kürsî denir- dedim Göğsüme vurdu ve: "İlim sana mübârek olsun ey Ebu'l-Münzir!" dedi " Müslim, Müsâfirîn 258, (810); Ebû Dâvud, Vitr, 17, (Salât 325, (1460)
Geceleyin inmiş olan bu Ayet-i Kerimeyi, Efendimiz (SAV), Zeyd'i (RA) çağırarak yazdırmıştır
Ayet-ül Kûrsi indiğinde, dünyadaki bütün putlar ve krallar yere düşmüş ve başlarındaki taçları yuvarlanmıştır
Şeytanlar birbirleriyle çarpışarak kaçıp, iblis'in yanına toplanmışlar ve ona bu karışıklığı haber vermişlerdir
Peygamber Efendimiz'in(SAV) Ayet-ül Kûrsi'de bulunan "Yâ Hayyu - Yâ Kayyumu", "Hayy ve Kayyum olan ALLAH'ım Senin Rahmetinle yardım istiyorum" buyurarak (üzüntü ve keder anında) ettiği duadır İsm-i Azâm olduğu da rivayet edilmekle beraber, Ariflerin Sultanı Beyazıd-ı Bistami (RA) "Bu ismin belli bir tarifi yoktur, lâkin sen kalbini herşeyden boşaltıp, onu ALLAH'ın C C Vahdaniyyetine teslim ederek istediğin İsimle zikret" buyurmaktadır
Ayet-ül Kûrsi'de bulunan Esma-i İlahiye hiçbir Ayet-i Kerimede yoktur Çünkü bu Ayet-i Kerime'de, bazısı açık, bazısı gizli olmak üzere onyedi yerde ALLAH'u Teâlâ'nın İsmi geçmektedir
Yatmadan okuyana ALLAH'u Teâlâ tarafından bir koruma verilir, sabaha kadar hiçbir şeytan yaklaşamaz
Yâ RasulULLAH (SAV) Kur'ân-ı Kerimin hangi Sûresi(derece bakımından) daha büyüktür? Diye soran Sahabe'ye(RA), "İhlâs Sûresi" buyurdu O Sahabe(RA) "Kur'ân-ı Kerimde hangi Ayet(Fazilet bakımından) daha üstündür " diye sorunca, Peygamber Efendimiz(SAV) "Ayet-ül Kûrsi'dir" buyurdu (Darimi)
Ayet-ül Kûrsi'yi okuyan kimse yedi kalenin içine girmiş gibi muhafaza edilir Ayüt-el Kûrsi, Kur'ân-ı Kerimin dörtte biridir
Efendimiz(SAV) buyurdu ki; "İlim sana olsun ey Eba Münzir, Canım Kabza-i Kudretinde olan ALLAH'a C C yemin ederim ki, muhakkak Ayet-ül Kûrsi'nin bir dili ve ikide dudağı vardır ki, Arş'ın direğinin yanında Melik-i (Müteâl olan ALLAH'u Teâlâ Hazretlerini) takdis eder(O'na Tazimde bulunur )" (Ebû Dâvud, Ahmed İbni Hambel)
Efendimiz(SAV) buyurdu ki; "Her kim, her farz namazın arkasından Ayet-ül Kûrsi'yi okursa, Cennete girmekten onu ancak ölüm men eder Her kim onu yatacağı zaman okursa, ALLAH'u Teâlâ ona kendi evi, komşusunun evi ve etraftaki evler hakkında güvence verir " (Beyhâki)
Efendimiz(SAV) buyurdu ki; "Bakara Sûresinde bir Ayet vardır ki Kur'ân Ayetlerinin Efendisidir Şeytan olan herhangi bir evde okunursa (şeytan) o evden çıkar (O Ayet) Ayet-ül Kûrsi'dir " (Beyhâki)
Efendimiz(SAV) buyurdu ki; "Her kim farz namazın arkasında Ayet-ül Kûrsi'yi okursa, diğer namaza kadar ALLAH'ın C C zimmetinde olur " (Heysemi)
Efendimiz(SAV) buyurdu ki; "Her kim Ayet-ül Kûrsi'yi ve Bakara Sûresinin sonunu sıkıntılı(kederli) anında okursa ALLAH C C ona yardım eder" (Suyuti, Dürrül Mensûr)
(şeytan, cinler v s şerli yaratıkların şerrinden ve anne yada çocuğuna zarar vermelerinden yada öldürmelerinden korunmaları için) Doğum yapacak kadının, Ayet-el Kûrsi, A'raf 54 Ayeti sonuna kadar, Felâk ve Nâs Sûrelerini okuyarak ALLAH'u Teâlâ'ya sığındırılması gerekir(Hadis-i Şerifle bildirilmiştir)
Efendimiz(SAV) buyurdu ki; "Sen Ayet-ül Kûrsi'den neredesin? O herhangi bir yemek veya katık üzerine okunursa mutlaka ALLAH C C o yemek ve katığın bereketini çoğaltır " (Suyuti)
Efendimiz(SAV) Sûre-i Bakaranın sonunu(Amener Rasûlü) ve Ayet-ül Kûrsi'yi okuduğu zaman gülerdi ve "Onlar Arş'ın altındaki, Rahman'ın (Teâlâ) hazinesindendir " buyururdu (Suyuti)
(alıntıdır)
|