10-08-2008
|
#1
|
KRDNZ
|
Pepeçura (Karadeniz Yöresinden)
ADI GİBİ TADI DA HARİKA BİR TATLI;PEPEÇURA;
Şöyle bir düşündüğünüzde meyvesi,yaprağı,çekirdeği ve hatta sapı bile kullanılabilen bir meyve söyleyebilirmisiniz?Hele şu sıralar çekirdeğiyle antioksidan özellikler taşıdığı için oldukça popüler bu meyve ,tabi ki tanrıların ve efsanelerin meyvesi üzüm Şimdi de tam zamanı,özellikle de çekirdekli siyah üzümün
Eşim geçenlerde bir torba dolusu siyah üzümle geldi eve Kayseri'de en çok yetiştirilen meyvelerin başında çekirdekli siyah üzüm geliyor Fakat onca yararına rağmen üzümün çekirdeği benim prenseslerin hiç hoşuna gitmezve yemezler Bu yüzden onca canım üzmü iki kişi çıtır çıtır ye ye bitirmemiz imkansız tabi Aklıma Karadenizli bir arkadaşımın anlattığı ,o yöreye ait bir tatlı yapmak geldi Adı da oldukça sevimli;pepeçura Kızlar da bu isme sempati duyarak,tatlının pişmesini sabırsızlıkla beklediler Acaba tadı da adı gibi sevimli mi diye:)
PEPEÇURA NASIL YAPILIR?
1 kg siyah üzümü iyice yıkayalım 6 su bardağı suyla birlikte bir tencerede kaynatalım 1,5 su bardağı toz şeker ekleyip bir süre daha kaynatalım Bir çatal yardımıyla üzümleri ezelim Tel bir süzgeçten üzüm suyunu geçirelim Yaklaşık 5 su bardağı kadar üzüm suyu elde etmiş olmalısınız Bunun 4 su bardağını tencereye alalım Kalan 1 su bardağının içersine 1 çay bardağı nişasta,yarım çay bardağı un(Karadeniz'de mısır unuyla yapılıyor )karıştırıp,pürüzsüz hale getirelim Karışımı tenceredki üzüm suyuna ilave edelim Hızlı hızlı karıştırark koyulaşıp,kaynayıncaya kadar pişirelim Küçük kaselere ya da kuplara sıcak sıcak dökelim Buzdolabında iyice soğuyup,katılaşınca isterseniz bir tabağa ters çevirip,servis yapabilirsiniz
İftar sofralarınız için gayet hafif,besleyici ve lezzetli bu tatlıyı,üzüm mevsimi geçmeden yapmayı unutmayın Afiyetle,sevgiyle 
__________________
Garbın âfâkını sarmışsa çelik zırhlı duvar Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imânı boğar, 'Medeniyyet!' dediğin tek dişi kalmış canavar?
Ey ŞaiR! Bana Yağmurdan bahsetme, yağdır
|
|
|