Konu
:
Bu satırları okuyorsanız yaşıyorsunuz
Yalnız Mesajı Göster
09-11-2008
#
1
KRDNZ
Bir sonraki evrende görüşmek üzere
11
09
2008 09:43
İngiliz Independent gazetesi, 'büyük patlama' için esprili bir dille şöyle yazdı: 'Deney sırasında galaksimizde bir kara delik açılabilmesi ihtimaline karşı okuyucularımıza veda etmek istiyoruz
Bir sonraki evrende görüşmek üzere
Büyük patlamanın ilk adımı atıldı
Hazırlıkları 10 yıldan bu yana 5 bin fizikçi ve mühendisin katılımıyla süren yüzyılın deneyi dün sabah CERN’de yarım saat gecikmeyle başladı
100 milyon protonluk paketlerin atıldığı Büyük Hadron Çarpıştırıcısı sorunsuz faaliyete geçti
Evrenin sırrını aydınlatacak büyük patlama deneyinde çarpışma en erken iki hafta sonra gerçekleşecek
Dün evrenin sırrını aydınlatma yolunda büyük bir adım atıldı
Çalışmaları 10 yılda bu yana aralıksız süren ve 80 ülkeden 5 bin fizikçi ile mühendisin görev aldığı ‘Büyük Patlama Deneyi’ Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi CERN’de başladı
Deneyin ilk aşaması sorunsuz gerçekleşti
13
7 milyar yaşındaki evrenimizin en derin sırlarını çözecek Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) faaliyete geçti
Deney, evreni oluşturan büyük patlamadan hemen sonraki şartları oluştururak maddenin sır perdesini aralamayı hedefliyor
"EN AZ 1 YIL UZAĞIZ"
CERN Baş Sözcüsü James Gillies, "Işın paketi planlandığı gibi tünel içinde saat yönünde hareket etti
Bir sonraki denemede ise ışını aksi yönden göndererek sistemi sınayacağız
Bu tür deneylerde olabilecek en büyük felaket tünel içinde hareket eden ışının kontrolden çıkmasıdır
Ancak bu bir durum sistem tam kapasite çalıştığı zaman olur ki, o aşamadan en az 1 yıl uzağız" dedi
Gillies'in açıklaması deneyin bir yıldan önce yapılmayacağı yönünde değerlendirildi
Düşük hızlarda gerçekleştirilecek ilk çarpışma ekimde olacak
"BİR SANİYEDE 11 BİN TUR"
Tam kapasiteyle asıl çarpışma ise 2009 bahar veya yaz ayında gerçekleşecek
Sistem tam kapasite ile çalıştığında ışınlar tünel içinde 300 bin kilometre hızla hareket edecek
Işınlar bu hıza ulaştıklarında bir saniyede 27 km
'lik tüneli 11 bin kere turlayacak
Deney, 13
7 milyar yıl önce meydana geldiği düşünülen Büyük Patlama'dan hemen sonraki kainatın başlangıç şartlarını oluşturup, maddenin sır perdesini aralamayı amaçlıyor
AJANSLAR
'Medeniyyet!' dediğin tek dişi kalmış canavar?
Ey ŞaiR! Bana Yağmurdan bahsetme, yağdır
KRDNZ
Kullanıcının Profilini Göster
KRDNZ tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul