09-08-2008
|
#1
|
Şengül Şirin
|
Dikkat Ramazan Şişmanlatıyor
Dikkat Ramazan şişmanlatıyor
Kendi kalori listenizi oluşturup kilo vermenin şifreleri

Bize ulaşan pek çok e-mail ve telefonda okuyucularımız ağırlıklı olarak ortak bir sorunda birleşiyor: Kilo alma kaygısı! Bugün zayıflamak, aldığı, kilolardan kurtularak bayramı formda karşılamak isteyen pek çok okuyucumuzun bu ortak sorununa yönelik çözüm önerileri sunacağız
Yaz dönemi aslında gerek havaların sıcaklığı gerekse sunduğu fazlaca aktivite imkanı ile ideal bir kilo verme dönemidir Yani bir başka deyişle yaz döneminde alınan kilolar aslında almamız gerken kilolardır Ramazan ayında artan bu kaygıların temelinde sıklıkla altını çizdiğimiz üzere başta öğün sayısının düşmesi olmak üzere beslenme prensiplerinde yapılan hatalar yatıyor
Ancak insan zayıflamak yerine neden kilo aldığı sorusu üzerine düşünse, şişmanlığın nedenlerini ortadan kaldırmaya yönelik çaba harcasa bu sorunu kendiliğinden çözecektir Bunun yolu da hep söylediğimiz gibi beslenme alışkanlıklarımızı gerekiyorsa yaşam şeklimizi değiştirmektir
ZAYIFLAMAK BEYİNDE BAŞLAR
Zayıflamak beyinde başlar ve devam eder Öncelikle zayıflamak yerine sağlıklı bir bedene sahip olmak için neler yapmalıyım sorusunu kendinize sorun Eğer şişmanlık bir hastlalıktan ileri gelmiyorsa yanlış beslenme ve aşırı yemekten kaynaklanıyor demektir Çoğu zaman çok az yediğiniz halde kilo aldığınızdan şikayet ediyor olabilirsiniz Ramazanda bu durumdan şikayet edenler hayli fazla Bunun yanıtı çok basit; yanlış besinler seçiyorsunuz seçtiğiniz bu besinleri bedeniniz yağa çeviriyor Yemeden önce iki kere düşünün
KiLO VERMENiN BASiT ŞİFRELERi
Kilo probleminin ortaya çıkışında gördüğümüz bir başka hata kişilerin Ramazanın ilk haftalarında sıkı bir şekilde başladıkları diyet programlarını kilo vermeleriyle birlikte Ramazanın 2 yarısı bırakması sahura ve iftara yüklenmesidir Kuşkusuz bu durum karşısında kişiler verdikleri kiloyu fazlasıyla geri almaktan başka bir şey elde etmiyor
Okuyucularımızın beklediği yanıta gelecek olursak evet alınan kiloları Ramazan ayında vermemiz mümkün Bunun şifresi ise oldukça basit Özellikle dikkat etmemiz gereken 2 ana prensip şunlardır;
İftar yemeğine mümkünsse önce hafif bir çorba ile başlanmalı ekmek olarak 2 dilimi geçmemek kaydıyla kepekli ekmek tüketilmelidir (Tam buğday, yulaf, yahut çavdar ekmeği olabilir) protein olarak et grubu tercih edilecekse bu mümkün olduğunca yağsız sığır eti olmalıdır
Koyun eti fazla yağlı olduğu, gerek kalori olarak gerekse daha ağır olduğundan tercih edilmemelidir
Yağsız sığır etiyle hazırlanmış kıyma ve bu kıymayla hazırlanmış kıymalı sebze yemeği olabileceği gibi aynı şekilde tavuk göğüs eti veya balık olabilir Bahsettiğimiz tavuk özellikle göğüs oalrak tercih edilmeli tavuğun cildi veya but veya kanat bölümleri kalorileri daha yüksek olduğundan tercih edilmemelidir
Haşlanmış buğulama veya ızgara şeklinde ya da tavuklu sebze şeklinde kullanılabilir Balık da aynen kullanılabilir Miktarları 150 gramı geçmemelidir
Aslında protein olarak istenirse bu bahsettiğimiz et tavuk ya da balık grubu yerine baklagiller de tercih edilebilir
Ancak kuru fasülye nohut mercimek türü baklagiller iftar yemeğinde yenilecekse en fazla 2 tatlı kaşığını geçmeyecek kadar yağla hazırlanmalı ve etsiz olmalıdır Bu baklagiller 100 gr civarında tüketilmelidir Baklagilleri sebze ile tüketmek isteyenler için sebzeye bir sınırlama getirilmemektedir
HANGİ BESİN İNCELTİYOR
Bol miktarda lif ve posa bulunan gıdalar sizi inceltir Bu maddeler mideyi doldurduğu gibi az miktarda tüketilmesi halinde bile tokluk hissi yaratır Bu lifler enerjinin bedene yayılmasına da yardım eder Bilindiği gibi rafine edilmiş karbonhidratlı besinlerden uzak durmak gerekiyor Vücuda alınan karbonhidratlarında proteinlerinde fazlası yağ olarak depo edilir
Kilo vermek alınan ve yakılan kalorilerin dengelenmesi ile ilgilidir Yediğiniz her yiyecekte belli miktarda kalori vardır
1 gr yağ = 9 kg kalori
1 gr karbonhidrat =4 kg kalori
1 gr protein =4 kg kalori Kalori hesabı zayıfalamanın şartıdır
Aldığımız kalorinin %12-15’i protein, %25-30’u yağ ve %50-60’ı karbonhidratlardan olmalıdır
KENDİ LİSTENİZİ KENDİNİZ OLUŞTURUN
Sağlıklı beslenmenin temel prensiplerini artık biliyorsunuz Gün içindeki hareketliliğinizi yaktığınız kaloriyi göz önüne alarak, sağlıklı bir sahur ve iftar mönüsü oluşturmaya hazırsınız


|
|
|