08-10-2008
|
|
kezban
|
Cevap : Edebiyatçılarımızın Unutulmaz Sözleri
WİLLİAM SHAKESPEARE
ismi bile yetiyor aslında =) Elinde kuru kafa olan bir adam canlansın gözünüzde,omuzlarından dökülen pelerin ve bir tiyatro sahnesinde "OLMAK YADA OLMAMAK,İŞTE BÜTÜN MESELE BU"ilk kez bundan 400 yıl önce sölendi bu sözler  
DÜNYANIN EN ÇOK SAHNELENEN ESERLERİNİ YAZDI SHAKESPEARE KİMİ ZAMAN KOMİK,KİMİ ZAMAN ROMANTİKTİ HEP İNSANI ANLATTI DÜNYACA BİLİNEN AŞKLARDAN BİRİ OLAN ROMEO VE JULİET EFSANESİNİDE ONUN KALEMINDEN MİRAS ALDIK
işte shakespeare 'nin bize diğer mirasları;
*gerçek,klübesinde hapsedilen sadık bir köpektir!
*ah!bu kadar okudum,bu kadar öykü,destan duydum,aşkın yolu asla düz gitmiyor!
*hiç kimse duymak istemeyen biri kadar sağır olamaz!
*uykumda bir kraldım,ama bir hiçim uyandığımda
*insanlar göründükleri gibi olmamlıdır eğer değillerse hiç görünmesinler daha iyi
İÇİ EDEBİYAT AŞKIYLA DOLUYDU JEAN DE LA FONTAİNE'NİN NE VARKİ AŞK KARIN DOYURMUYORDU UZUN BİR SÜRE SEFİL BİR YAŞAM YAŞADI BU HAYAT BİÇİMİ ONA DAHA ÇOK YAZMA SEBEBİ VERİYORDU KISA SÜRE İÇİNDE ŞİİRLERİNİN SAYISI ARTTI O SIRALARDA BİR MALİYE BAKANI ONU BÜNYESİNE ALIP MAAŞ BAĞLADI VE BİR DAHA SEFALET KAPISINI ÇALMADI
la fontaine şiirlerinden çok masallarıyla tanındı dönemindeki yazarlar masal yazdıgıı için onu küçümsede masallarındaki her hayvanı bir insanmışcasına kişileştiriyordu kimii zaman birilerini alaya aldı,kimi zaman öğüt verdi,kimi zaman ders
verdİ BEYDEBA dan etkilendi hatta çoğu zaman taklit etti onu bu yüzden doğu edebiyatı,la fontaine nin masallarına doğrudan yansıdı
la fontaine'den kesitler;
*hiç gürültü yapmayan insanlar,çok tehlikelidirler
*işçi,iş yaparken belli olur
*aldatıcı bir insanı aldatmak iki kat zevklidir
*Tanrıya borçlu olmak,insanlara borçlu olmaktan daha rahattır
*yaşadığın sürece insanlar hakkında görünüşlerine göre hüküm vermekten sakın!
|
|
|