08-10-2008
|
#1
|
Şengül Şirin
|
Mide Ve Bağırsak Kanserine Karşı Birebir
Mide ve bağırsak kanserine karşı bire bir
Bu beslenme şekli sizi kanserden koruyacak  

Genetik faktörlerin ve beslenme alışkanlıklarının önemli rol oynadığı mide ile bağırsak kanserinde de, tedavinin ilk adımı tüm diğer kanserlerde olduğu gibi korunmadan ve erken teşhisten geçiyor!
Medical Park Bahçelievler Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof Dr Turgut İpek şu bilgileri verdi:
Görülme sıklığı ve ölüme sebebiyet verme açısından tüm kanserler içinde ikinci sırada olan mide kanseri, Türkiye'de görülen kanserler arasında beşinci sırada yer alıyor
Genetik faktörler ve beslenme alışkanlıkları önemli rol oynuyor
Mide kanseri ülkemizde görülen kanserler arasında 5 sıklıkta yer alıyor
Erkeklerde ve 50-70 yaşları arasında daha sık görülür
Konserve, tuzlu soslar, tuzlu kurutulmuş balık tüketimi ve tütsülenmiş yiyecekler mide kanseri ile ilişkili bulunmuştur
Fazla tuz alımı, sigara önemli etkenlerdendir
Gastroözofageal reflüsü olup barrett's özofagus gelişenlerde görülür
Kan grubu A olanlarda daha sık görülür
Daha önce mide ameliyatı geçirenlerde, daha önce radyasyona maruz kalanlarda, safra reflüsü olanlarda, mide polibi ve atrofik gastriti olanlarda daha sık görülür
Helikobakter pylori infeksiyonu riski artırır
Sosyoekonomik düzeyi düşük olanlarda daha sık görülür
Taze meyve ve sebze, C vitamini- yeşil çayın koruyucu etkisi görülmüştür
Erken tanı; tedavi ve sonuçları açısından önemlidir
Karın üst kısmında belli-belirsiz rahatsızlık hissi, kilo kaybı, karın ağrısı, iştahsızlık, halsizlik, yutma güçlüğü, bulantı, kusma, kanlı kusma, karında şişlik, sarılık görülen belirtilerdir
AKDENiZ USULÜ BESLENiN BAĞIRSAK KANSERiNDEN KORUNUN
Sindirim sisteminin en sık görülen kanseri bağırsak kanseridir
Gelişmiş ülkelerde daha sık görülür
En sık 50-60 yaşlarında ve erkeklerde görülür
Familyal polipozis gibi ailesel ve genetik faktörler etkendir
Sigara, beslenmede kırmızı et, hayvani yağlar, karbonhidrat, safra asitleri ve kolesterol önemli rol oynar
Obezite ve hareketsizlik riski artırır
Ülseratif kolit gibi inflamatuar bağırsak hastalığı olanlarda sık görülür
Lif içeren yiyecekler ile beslenmenin koruyucu etkisi vardır
Kalsiyum ve D vitamini kalın bağırsak kanser riskini azaltır
Nonsteroid antiinflamatuar ilaçların (aspirin vb) koruyucu etkisi gözlenir
|
|
|