07-28-2008
|
#1
|
lidif
|
Mutfaktaki Erotizm...
Tam tarihçesi ve neden bu isimlerle anıldığı bilinmeyen "kadınbudu köftesi, dilber dudağı, hanım göbeği, vezir parmağı, analı kızlı çorbası, koç yumurtası, anagannuş" adındaki yemekler; mutfağımıza usulca sokulmuş masum erotizmin işareti gibi  Belki de; "dilberin dudağı, hanımın göbeği, vezirin parmağı, kadının budu, koçun testisleri" geçmişte bastırılmış erotik duyguların, mutfak kanalıyla dışa vurumu, kim bilebilir?
Bununla yetinmeyen eski dönem insanlarımızın, bir de değimlerde mutfak erotizmini kullanması, ne kadar yaratıcı bir toplum olduğumuzun göstergesi  Örneğin; "şeftaliyi yarmak, kestaneyi çizmek, mercimeği fırına vermek, patlıcanı okşamak, bala parmak atmak vs  "
Yıllar sonra bazı merciler, masumca mutfağa sızmış erotizmin mahsülleri olan bu yemeklere "pirinçli köfte, ay tatlısı vs " gibi isimler koymaya kalksa da; kadın budundan, dilber dudağından, hanım göbeğinden memnundur  Aklımıza; "Neden kadın budu da, erkek budu değil?" sorusu gelebilir  Kültürümüz de yemek yapmak kadın görevidir  Güzel Anadolu mun kadınının, bir akşam yemeğinde işvenaz hazırladığı ikramını, "erkek budu" şeklinde erkeğine sunması abes olurdu  Burada yaratıcı zekası ile hem ikramını yapıyor, hem de imalı bir davetle muhabbetin yolunu açıyor  
Ağızlarımınızın tadının bozulmaması dileği ile  
HurremSultaan

Vezir Parmağı Tatlısı Hanım Göbeği Tatlısı

Dilber Dudağı Tatlısı Kadınbudu Köfte

Analı Kızlı Çorbası Anagannuş Yemeği

Koç Yumurtası
|
|
|