Yalnız Mesajı Göster

Cevap : İbret veren kısa hikayeler..:!!!

Eski 07-02-2008   #2
b@ron

Cevap : İbret veren kısa hikayeler..:!!!

vAbdullah İbn-i Mübarek, ölüm döşeğinde iken yanında birisi vardı Bu şahıs ölüm sarhoşluğu içinde bulunan Abdullah ibn-i Mübarek için bir takım ilmi meseleler yazıp kendisine okuyordu O sırada bulunanlardan biri: Ey Abdullah, bu ölüm anında da mı ilim öğreniyorsun? diye sordu İbn-i Mübarek’in cevabı şu oldu: "Evet belki de şu ana kadar bilmediğim bir mesele öğrenirim de bana faydalı olur dedi"

vDavûd-u tâ'î şöyle dedi: Yirmi sene Ebû Hanifenin huzurunda bulundum, bu zaman zarfında, ona dikkat ettim, kalabalıkta ve yalnız iken başının açık olduğunu görmedim İstirahat etmek için ayaklarını uzatmazdı Kendisine, “Ey İslam Dininin İmam-ı, yalnızken ayaklarınızı uzatsanız ne olur? Diye sordum, cevabında: “Allah’u Taâla'nın huzurunda edeple durmağa dikkat etmek, yalnızken daha çok icap ediyor” buyurdu

vİmam-ı Âzam Ebu Hanife, sahip olduğu ilmi, bir geçim vasıtası yapmamış, resmi bir görev de kabul etmemiştir Irak valisi İbn-i Hübeyre, kendisine bir ara kadılık teklif etti Ebû Hanife kadılığı kabul etmedi
Bunun üzerine kendisine işkence yaptılar dayak atıp hapsettiler
Annesi oğlunun bu haline çok üzüldü -"Ah oğlum ! İlmin sana eza ve cefadan başka bir şey getirmedi" dedi Ebu Hanife: " Üzülme anacığım, onlar bana dünyayı vermek istiyorlar, ben ise ahireti istiyorum Ahirette Allah'ın azabına maruz kalmaktansa, dünyada işkenceye katlanırım" dedi

vİslam bilginleri ruh olgunluğu ve Allah’a (cc) yaklaşmak için, birer mürşidi-i kâmile bağlamışlardır Müçtehitlerin en büyüğü İmam-ı Âzam (Rah)’da derin ilmine ve olgun takvasına rağmen Hasan-ı Basri (KS)’ye, İmam-ı Şafii (Rah)’de ümmi bir kişi olan ve mânevî sahada ilerleyen Şeyban Râî (KS) hazretlerine intisap etmiş bağlanmış, Hüccetü’l İslam İmam-ı Gazali (KS) ise, Ali Feramid-i (KS) Hazretlerini rehber edinmişlerdir
Onun için hak aşığı ne güzel söylemiş:
“Ne kadar âlim olsan, herkes gibi beşersin,
örnek insana uy ki, gönül bahçen yeşersin”

vBüyük zatlardan Sadr’ül Ecel Burhan’ül Eimme’nin Hüsameddin ve Taceddin adlarında iki oğlu vardı Babaları sabahleyin erkenden diğer talebelerin derslerini verirdi Bu iki kardeş öğlen sıcağına kalırlardı Babalarına dediler ki bize bu usanç veriyor Babaları: Onlar hem uzaktan geliyorlar, hem de yabancıdırlar, dedi Onlara şefkatli davranmak lazımdır Siz yanımdasınız, dedi Bu şefkat ve fedakarlık bereketi ile evlatları zamanın en ileri gelen alimleri oldular

vİbrahim bin Ethem (KS), bir gün Beyt-ül Makdis’de bulunuyordu, gece olunca uykuya dalmıştı: Bir ses işitti “Geceleri ibadetle kaim olmak, cehennem ateşini söndürür, sırat üzerinde ayakların kaymasını önler Öyleyse bu hususta gaflete düşüp ihmalci olma!” O da bu hadiseden sonra ölünceye kadar geceleri ibadetle ihya etmiştir

v Allah dostlarından biri; Ey insanoğlu rahat yaşayıp, fazlaca para ve mal sahibi olmaya bakıyorsun Eline geçenleri, helal-haram demeden yığıyorsun; ama düşün ki, hamalın sırtında ki yük çoğaldıkça, zavallının sıkıntısı ve ızdırabı da o nispette artıyor