Yalnız Mesajı Göster

Basından Seçmeler

Eski 06-06-2008   #1
hayko26

Basından Seçmeler

Bir Baba Hindi

Eskişehir’de doğmadım ama Eskişehir’de büyüdüm Yeni kuşaklar bilmez ama bir zamanlar Eskişehir deyince akla “Eskişehirspor” gelirdi Eskişehirspor, birinci ligde üç büyükler efsanesini ilk yıkan ekipti Eskişehir’de oynanan maçlarda Amigo Orhan, “Bir baba hindi “ diye açılısı yapınca onbin kişi birden “Hey Allahhh!” diye bağırır ve bu haykırış şehrin tüm semtlerinden duyulurdu Ben Eskişehirspor’un ateşli bir taraftarıydım Küçük yaslarda maç öncesi stadyum girişinde Gençler gazozu ve şapka satar, son on dakikada açılan kapıdan stada girip, sattığım şapkaları tekrar toplayıp, gelecek haftaya saklardım Delikanlılık dönemimde, stada içinde foto muhabiri olarak en güzel enstantaneleri yakalamak için diğer gazetecilerle yer kapma savası yapardım

Benim dönemimde Eskişehir’de tüm esnaf dükkânına Es Es bayrağı asardı, başka bir takımın bırakın bayrağını asmak, o takımları anımsatacak renkler bile yasaktı Böyle bir gaflete düsene en hafifinden sıkı bir sopa çekilirdi Dükkânına Fener, GS veya BJK bayrağı asana hain damgası vurulur; O dükkân, sahibinin başına yıkılırdı Özellikle berber dükkânlarının en güzel kösesi Eskişehirspor’un o sezondaki kadrosu ve Es Es bayraklarına ayrılırdı

Taraftarlarımız maçlarda “Siyah Kırmızı, Anadolu Yıldızı, Bir baba hindi, Fener’e de bindi, Fener’den indi Gassay’a bindi, Es Es Es , Ki Ki Ki, Eski Eski Es” diye ortalığı inletirdi Eskişehirspor o dönemlerde “Anadolu Yıldızı” idi O yıllar bir başkaydı Takım şehriyle övünür, şehir takımı ile gurur duyardı Tüm değerler gibi herşey yıkıldı Eskişehirspor’un 80’li yıllarda gerileme ve 90’li yıllarda da yıkılma dönemini üzülerek izledim Ama her zaman Eskişehirspor’u candan destekledim ve başarılı sonuçlar aldığı haftalar daha bir mutlu yasadım

İki hafta önce Eskişehir’deydim, Eskişehir’in eski berberlerinden birine gittim Dükkâna girdim, “Ağabey nasılsın?” dedim ve şok oldum Dükkânın her tarafı GS ve Fener bayrakları ile doluydu “Bunlar ne?” diye sordum “Ne yapalım, buraya çok öğrenci gelmeye başladı Çocuklar asıyorlar, ben de birşey diyemiyorum” diye günah çıkarttı Kızdım ama eskiye dayanan bir dostluğumuz var Birkaç sitemden sonra, “Ağabey ben olsam burayı, Es Es müzesine çevirir, gençlere Eskişehirspor’u öğretirdim” dedim

Sonraki günlerde fırsat buldukça çeşitli kahvelere ve berber dükkânlarına baktım Hep aynı manzara, ya Galatasaray, ya Fenerbahçe renkleri hakim ortalığa Ne olmuş benim şehrime? Dedim, kendi kendime Bu kadar teslimiyetçilik olur mu? Bu kadar vurdumduymazlık olur mu? Bu şehir ki, Eskişehirspor ile yatar, Eskişehirspor ile kalkardı İkinci ligde oynamak, başarısız sezon geçirmek bu şehrin sembolü olmuş bu takimi mezara gömmek için bir gerekçe olabilir mi? Kaldı ki, ezeli rakibimiz Fenerbahçe’nin renkleri Eskişehir’e nasıl hâkim olabilir? Keza GS kimdir? Kırmızı - siyahlı renklere gönül vermiş bir şehirde sarı - kırmızı kaç para eder? Evet, bunları ne yazık ki benim gibi düşünen insanların sayısı giderek azalıyor

Ülke içinde kendi şehrine, kendi takımına, kendi değerlerine sahip çıkmayan insanlardan, uluslararası alanda, kendi ülkesine ve ulusunun değerlerine sahip çıkması beklenebilir mi? Sürekli güçlünün yanında ve çevresinde eşit olmayan şartlarda onurlu yasamak mümkün müdür? Bu anlayış hâkim olduğu sürece aile hayatini bile korumak mümkün mü? Bir gün çocuğunuz veya esiniz “Sen artık fakirleştin, ben seni terk ediyorum” derse ne yapacaksınız? Bu aymazlığın sonu nereye varacak? Tüm ülke olarak, “Ne yapalım da bu ekonomik krizden çıkalım?” diye düşünüp gayret etmek yerine, birilerinin ABD’den veya AB’den sizin adınıza ve sizi ipotek ederek borç toplamasını desteklemenin sonu nereye gidecek?

Kime kızacağımı, kiminle mücadele edeceğimi bilemez hale düştüm Algılama sorunu olan insanları harekete geçirmenin ne kadar zor olduğunu biliyorum Eskişehirspor üçüncü lig değil, amatör kümeye bile düşse ben Eskişehirsporluyum ve umutla nefesim yettiği kadar bağırıyorum “Siyahhhh, Kirmiziiii, Anadolu yildiziii, bir baba hindi, heyy Allah, Es Es Es, Ki Ki Ki, Eski Eski Es”"

Dr Atilla DOĞAN
Sınır Ötesi yazıla