06-03-2008
|
|
VANDETTA
|
Tarihten Kıssadan Hisseler
Yavuz Sultan Selim, bir çok Osmanlı Padişahı gibi devletin selâmeti için sefer hazırlıklarını gizli tutarmış Bir keresinde vezirlerinden biri ısrarla seferin yapılacağı ülkeyi sorunca, Yavuz ona:
Sen sır saklamasını bilir misin? diye sormuş
Vezir, Yavuzdan cevap alacağı ümidiyle:
Evet hünkarım, bilirim dediğinde, Sultan Yavuz cevabı yapıştırmış:
Ben de bilirim
Mehmet Akif, Baytar Mektebinde müdür yardımcısı olarak çalıştığı bir dönemde, muhasebeden gelen bir yazıyı anlayamaz Yazıyı kaleme alan Salih Efendiyi arayarak, yazıda ne demek istediğini sorar
Salih Efendi, Yazıyı iki türlü anlam çıksın diye böyle yazdık efendim! cevabını verince, Mehmet Akif dayanamaz ve:
- Hayret doğrusu, der Biz bir anlam bile çıkartamadık da
Tanıdıklardan biri, yazdığı romanın müsveddelerini Neyzen Tevfike gösterir ve romanının nasıl olduğunu sorar
Neyzen romanı beğenmediğini söyleyince, adam:
- İyi ama, siz hiç roman yazmadınız ki, neden beğenmiyorsunuz!
Neyzen Tevfik şu cevabı verir:
- Ben yumurtanın tazesini de bayatını da iyi anlarım Ama bu güne kadar hiç yumurtlamadım
Tarih biyografisi ve monografi sahalarında erişilmesi çok güç bilgisiyle dünya çapında bir şahsiyet olan İbnülemin Mahmud Kemâl'e sormuşlar:
"Sizdeki bilginin çok azına sahip olmalarına rağmen sizden çok daha fazla tanınanlar var Bunun sebebi nedir?"
Şöyle cevap vermiş:
- Ben bilmek için öğrendim, onlarsa bilinmek için!
Sultan Alparslan, 27 bin askeriyle Bizans topraklarında ilerlerken, keşfe gönderdiği askerlerden biri huzuruna gelip telâşla:
-300 bin kişilik düşman ordusu bize doğru yaklaşıyor, der
Alparslan hiç önemsemeyerek:
- Biz de onlara yaklaşıyoruz
Şair Eşref, Kırkağaç kaymakamlık binasının aktığını, tâmiri gerektiğini merkeze yazmış  Merkezden yazı gelmiş:
Nerelerin aktığını tek tek bildiriniz  
Bunun üzerine Şair Eşref meseleyi şöyle izah etmiş:
Efendim, musluklar hariç her yan akıyor
Hastalıktan ötürü gözleri kapanmış olan bir adam, halk şairi Seyrani'ye:
Bende dünyayı görecek göz mü kaldı? diye şikayette bulununca, söz eri Seyrani:
- Hiç üzülme dostum demiş Zaten dünyada da bakılacak surat kalmadı
Lokman Hekime:
- Edebi kimden öğrendin?" diye sormuşlar Lokman Hekim şu cevabı vermiş:
- Edepsizlerden
Ç-alıntıdır
|
|