suskun
|
Uzun Yaşamanın Püf Noktaları!

Uzun yaşamın püf noktaları
15 Eylül 2007 Cumartesi 12:14
Ne yediğimiz ve nasıl pişirdiğimiz önemli Uzun yaşam için önemli ipuçları var
Uzun yaşamın en önemli ayaklarından birini beslenme tarzı ve yedikleriniz oluşturur Ne yediğiniz ve nasıl pişirdiğiniz, yaşlanmayı durdurmada önem taşır Beslenme burada kritk bir önem taşır Dr Hasan İnsel, Milliyet'e beslenmeyle ilgili önemli kuralları hatırlattı
Katı yağlarla yaptığınız yemeklerde zeytinyağı, kanola yağı, ayçiçek yağı ve mısırözü yağını deneyin
Tam yağlı süt yerine önce yarım yağlı, birkaç gün sonra yağsız süt içmeyi deneyin, göreceksiniz alışacaksınız
Çorbaları yağsız yapın Çorba yağlı veya et suyu ile yapılmışsa buzdolabında soğutun Donan yağı üste çıkar, bunu kaşıkla alıp atın
Etlerin yağını, tavuğun derisini pişirmeden önce çıkartın Kırmızı et yerine balık ve tavuk gibi etleri tercih edin Haftada en az birkaç kez balık yiyin
Yeni yiyecekler yaratın Domates, domates suyu, hardal, biber gibi karışımlardan yağsız ve şekersiz soslar yapmaya alışın Diyet sütle sebze püresi karıştırıp soslar yapın
Şeker kullanımını önce yarıya, sonraları dörtte bire indirin Bazı tatlıların şekerini azaltın, tadını vanilya veya tarçınla verin
Bir bütün yumurta yerine iki yumurtanın sarısı çıkartılmış aklarını deneyin Üç yumurtalı omleti bir tam yumurta ve dört yumurta akı ile yapın
Alıştığınız yiyeceklerin yerine başka yiyecekleri koymayı deneyin Beyaz pilav yerine esmer pilav veya bulgur pilavı yapın Esmer pirinç ve bulgur liften zengindir
Lokantalarda yemeğinizi beklerken önümüze konan sıcacık ekmeklerin iştah kabartıcı kokularına karşı koyun ve yemeyin
Günün stresi nedeniyle ''akşam yeme sendromu'' na girmeyin Evde devamlı atıştırmak yerine oyalanacak işler bulun
Otururken veya uzanırken bir şey yememeye alışın Masaya oturmadan yemek yememeyi benimseyin Yerken televizyon seyretmeyin, gazete, kitap okumayın
Lokmalarınızı iyi çiğneyerek yavaş yemeye alışın Lokma arasında 30 saniye kadar zaman geçirmeye çalışın Yemekte rahatlatıcı bir müzik dinleyin
Tabaktaki yemeğinizin renklerini görün, kokusunu duyun, her lokmanın tadını alın
Yediklerinizin içinde görünmeyen gizli yağlar olduğunu unutmayın Bir hamburgerin, kekin içinde bol miktarda yağ vardır
Lokantada yemeğe başlamadan önce mönüyü inceleyip plan yapın Size uyan yemekler bulamadıysanız, istediğiniz küçük değişikliklerle yemeğinizi sipariş edin
Günde 30 - 35 gram kadar lif yiyin Ne kadar fazla sebze, meyve ve işlenmemiş tahıl yerseniz o kadar fazla lif almış olursunuz Eğer lifli yemeye alışık değilseniz, miktarını yavaş yavaş artırın yoksa hazım sorunu yaşarsınız
Yeterince lifli gıda yememekle bağlantılı bulunmuş olan hastalıklar şunlardır: Kabızlık, apandisit, bağırsak kanseri, spastik kolit, mide fıtığı, bacak varisleri, hemoroid, koroner damar hastalığı, yüksek kan basıncı, safra kesesi taşları, diabet, obezite, ülseratif kolit
Yulaf ezmesi, kuru fasulye, elma, havuç, greyfrut, mercimek, yeşil biber, kuşkonmaz, tatlı patates çok lifli gıdalardır Kabukları soyulmadan yenen tüm meyve sebzeler, buğday, fındık, fıstıklar iyi birer lif kaynağıdır
Bol antioksidan almak için en canlı ve koyu renkli meyve ve sebzeleri seçin En canlı renkli portakal, ıspanak ve marullar bol beta karoten ve lutein, en kırmızı üzümler, en kırmızı ve sarı soğanlar bol quersetin içerirler
Mikrodalga fırında pişirilen brokolideki C vitamininin yüzde 15’i yok olurken, suyla kaynatmada yüzde 50’si yok olur Buharda pişirmeyle yüzde 50’den azı kaybolur
En iyi antioksidan yağ, zeytinyağıdır Gençliğinizi korur ve hastalıklardan uzak tutar Zeytinyağı kötü kolesterolün (LDL) okside olmasını ve damar duvarına girmesini önler, iyi (HDL) kolesterolü artırır Böylece sizi kalp damar hastalıklarından ve inmeden uzak tutar Zeytinyağı kansere karşı da korur
Avokado, tekli doymamış yağdan zengindir, kötü (LDL) kolesterolü düşürerek, kalp hastalığı riskini azaltır Cildinizi yumuşak, saçlarınızı parlak yapar
Ispanak tüm koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi kalsiyum, folik asit ve K vitamininden zengindir Kalsiyum kemikleri sağlamlaştırır; folik asit kalp hastalıklarından korur; K vitamini de kan pıhtılaşması için gereklidir
Bir kivi, bir portakaldan daha çok C vitamini içerir Kaslarımızın kasılmasında rol oynayan potasyum bakımından da zengindir
Brokoli bol beta karoten, sülforaphan ve C vitamini içerir Bir araştırma sülforaphanın, mide ülseri ve kanserine yol açan Helikobakter Pylori’yi yok ettiğini gösterdi
Keten tohumu yağı, kansere ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu maddeler içerir
Yağsız süt ürünleri protein ve kalsiyumdan zengin, doymuş yağdan fakirdir Kemik, kas ve dişlerin yapısını sağlamlaştırıp tansiyon kontrolünde etkili potasyum içerir
Demir, ciğer, yumurta sarısı, kırmızı et, nohut, mercimek, yeşil yapraklı sebzelerde ve balıkta bolca bulunur Eksikliğinde kansızlık ve bağışıklık sistemi bozuklukları oluşur
Etleri kızartma, ızgara, füme, barbekü yaparak pişirme sırasında içinde heterosiklik aminler oluşur Bunlar karsinojendir ve kazıyarak uzaklaştırmak mümkün değildir
|