Yalnız Mesajı Göster

Kolestrole Karşı Doğal Ürünler

Eski 03-01-2008   #1
hayko26
Varsayılan

Kolestrole Karşı Doğal Ürünler



Kolesterole karşı doğal ürünler



Keten tohumu yağı, ceviz, fındık, zeytin, soya ürünleri, kırmızı biber, sarımsak, soğan, havuç, enginar, brokoli, domates, maydanoz, limon, elma, greyfurt, portakal, limon ve tahılların, kalp-damar hastalıklarına yol açan kolesterolün düşürülmesinde faydalı olduğu bildirildi
AA- Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof Dr Utku Çopur, fazlası damar sertliği ve tıkanıklığına neden olan kolesterolün vücutta hormon, D vitamini ve yağları sindiren safra asitlerinin üretiminde kullanıldığını söyledi
Kolesterolün büyük oranda vücutta üretildiğini, az bir kısmının ise dışarıdan besin yoluyla alındığını ifade eden Çopur, kalıtım, gıdalar, şişmanlık ve stresin kanda kolesterol düzeyini etkileyen faktörler olduğunu anımsattı
Çopur, gelişmiş ülkelerde ölüm nedenleri arasında kalp ve damar hastalıklarının ilk sırada bulunduğunu, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, şişmanlık gibi sorunların düzeltilmesiyle bu ölümlerin önlenebileceğini dile getirerek, kolesterolü düşük tutmanın yolunun bilinçli beslenmeden geçtiğini bildirdi
Diyette posalı besinlere bol miktarda yer verilmesi, meyve-sebzenin daha çok tüketilmesi ve kızartmalardan uzak durulmasının önemine işaret eden Çopur, yulaf, arpa ve pirinç kabuğunda bulunan posanın, karaciğerde kolesterol sentezini engelleyerek, kan kolesterolünün düşürülmesinde etkili olduğunun kanıtlandığını vurguladı
Çopur, posanın, aynı zamanda kolesterolün vücuttan atılmasına yardımcı olduğu için daha çok tüketilmesi gerektiğini ifade ederek, "Mümkünse meyveler kabuğuyla birlikte tüketilmeli, meyve suları yerine meyvenin kendisi yenmelidir" dedi
Prof Dr Çopur, keten tohumu yağı, ceviz, fındık, zeytin, soya ürünleri, kırmızı biber, sarımsak, soğan, havuç, enginar, brokoli, domates, maydanoz, limon, elma, greyfurt, portakal, limon ve tahılların kolesterol düşürücü besinler olduğuna dikkati çekerek, bu gıdaların diyette mutlaka yer alması gerektiğini kaydetti
Çeşitli araştırmalarda sarımsağın, "İyi kolesterol" olarak bilinen HDL'nin seviyesini yükselttiği, buna karşın LDL kolesterol ve trigliseridlerin seviyesini düşürdüğünün kanıtlandığını dile getiren Çopur, "Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, kalp sağlığı ve kolesterolü düşürmek açısından değerli yağ asitlerine sahip olduğundan beslenmede yer almalıdır Ancak, yağlı tohumların yağ içeriğinin yüksek olması nedeniyle fazla miktarlarda tüketilmesi, kan kolesterol oranını yükseltebilir Günlük 6-8 adet fındık veya 2 adet ceviz yeterlidir"dedi

__________________
Hakan Guven®
Alıntı Yaparak Cevapla