02-24-2008
|
|
|
bukettt
|
Cevap : Atatürk Bugün Ne Yapmıştı?
24 ŞUBAT - FEBRUARY 24
Tarihte Bugün - Today in History
1921 Sevr Antlaşmasına Göre Osmanlı İmparatorluğunun Parçalanması
1955 - Bağdat’ta, Türkiye ile Irak arasında karşılıklı işbirliği antlaşması (CENTO) imzalandı
1938 - Atatürk'ün, İsmet İnönü ile beraber akşam trenle İstanbul'dan Ankara'ya hareketi 1935 - Atatürk'ün, Ege vapuru ile Marmaris'ten İstanbul'a hareketi 1933 - Atatürk'ün, Ankara Halkevi'ndeki söylevini radyodan dinledikten sonra Başbakanİsmet Paşa'ya telgrafı: "Halkevi'nde yaptığınız konuşmayı zevkle dinledim Tebrik ve teşekkür ederim Necip Ali Bey'in demeç ve açıklamasından da çok memnun oldum Kendisini tarafımdan takdir ve taltif buyurmanızı rica ederim " 1927 - Atatürk'ün, Ankara Palasla "Çocuk Esirgeme Kurumu" balosunu şereflendirmesi 1926 - Atatürk'ün, Çankaya'da Afganistan Elçisi Gulam Ceylâni Han'ın güven mektubunu kabulü ve Elçi'nin söylevine cevap konuşması 1925 - Şeyh Sait’e bağlı kuvvetler Elazığ’ı ele geçirdi
Şeyh Sait'in adamları Genç, Maden, Siverek, Ergani ve Varto'dan sonra Elazığ'ı da ele geçirdi Atatürk'ün, yeni kurulan Türk Tayyare Cemiyeti'ne tebrik ve başarı telgrafı: "  Cemiyetinize hayırlıçalışmalarında yardım, benim için haz ve övünç sebebidir Kurucularını tebrik eder, cemiyetin hedefine doğru sürat ve başarı ile ilerlemesini temenni ederim " [Kocatürk] 1922 - Elazığ'da, Milli Mücadele yanlısı "Satveti Milliye" adlı gazete çıkmaya başladı 1921 (21 Şubat - 2 Mart) -Londra Konferansı devam ediyor (Sevr Antlaşmasından bazı tavizler verip, antlaşmayı onaylatmak amacıyla düzenlenmiş) 1921 (21 February - 2 March) - London conference on revision of treaty of Sèvres 1920 - Atatürk'ün, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti örgütüne, kuruluşun önemi ve gereği üzerinde köylülerin uyarılmasını isteyen genelgesi 1919 - Harbiye NazırıÖmer Yaver Paşa'nın, Atatürk'e, hazerî kadroda ordu komutanı olması sebebiyle yaverlerinin alındığını bildiren yazısı 1918 - Trabzon düşman işgalinden kurtuldu 1917 - Atatürk'ün Diyarbakır'dan Halep'e gelişi, Baron Oteli'ne inişi 1910 - Sanayii Nefise Mektebi'nin (Güzel Sanatlar Okulu) kurucusu ressam ve müzeci Osman Hamdi Bey öldü
|
|
|
|