|  02-23-2008 | #1 | 
	| 
black_R-O-S-E
 | 
				  Unun Patlayıcı Özelliği..! 
 
            Tarihte kayda geçen ilk un patlaması 1785 yılında İtalya'da Turiri'de bir ekmek fırınında, bir lambanın un tozunu tutuşturması sonucu oldu Ölüme ve fazla zarara yol açmayan bu patlamadan sonra konu unutuldu gitti   
 Modern günlerimizin başlangıcında, insanlık tarihinin ana gıdası ekmeğimizin en önemli girdisi olan unun çok ciddi bir şekilde yanarak patlayabileceğini kime söyleseniz herhalde şaka kabul eder gülerdi
  1981'de ABD'de büyük bir hububat silosu infilak edip, 9 kişi ölüp, 30 kişi de yaralanınca gülmeler durdu  1988'de hububat bulunan yerlere belirli bir emniyet standardı getiren kuralların uygulanmasına başlanılmasına rağmen 90'lı yıllarda sadece ABD'de undan kaynaklanan ortalama yılda 13 patlama oldu  
 Peki nasıl oluyor da un bu kadar tehlikeli bir şekilde patlayabiliyor? Sebebi basit
  Çünkü o bir karbonhidrat  Havada toz olarak asılı duran karbonhidratın miktarı, bir metreküpte 50 gramı aşınca herhangi bir şekilde tutuşturulduğunda patlar  Un tozları o kadar küçüktür ki, anında yanar ve bu yangın diğerlerine zincirleme yayılır  Bu da toz bulutunda, ortama da bağlı olarak, patlayıcı bir güç oluşturur  Benzer durum şeker, puding ve hatta çok ince testere talaşlarında bile oluşabilir   
 Bir yangının çıkması için üç şeyin bir arada olması gerekir
  Hava (içindeki oksijen), yanıcı madde (burada un oluyor) ve tutuşturucu  Silolarda insanların çalıştıkları yerlerde tutuşmak için gereken metreküpte en az 50 gram un tozu miktarına pek ulaşılamaz  Tabii burada unutulmaması gereken patlamaya sebep verenin yanıcı maddenin havada asılı duran toz miktarı olduğudur, yoksa yere serilen unda böyle bir tehlike yoktur   
 Silolarda tutuşmaya sebep olan şeyler, bilinçsizce yapılan bir kaynak, bir kesme işlemi, sigara, asansörler ve konveyörlerin mekanizmalarından çıkan kıvılcımlar olabilir
  Şüphesiz ortamın da çok önemi vardır  Patlamanın yarattığı büyük basınç boşalacak yer bulamazsa binayı bile yıkabilir  Açık havada ise patlama olmaz ama yine de tehlikeli bir alevlenme olur   
 Hanımlar, endişelenmeyin, kurabiye veya börek yapmak için aldığınız bir kilo undan 50 gramı havaya uçmaz
  Bu olay için tonlarca un gerekir  Hamur yoğurmak için balkona çıkmanıza hiç gerek yok!:sm_sleep: | 
	|  |   |