02-15-2008
|
|
fatmanur
|
"Göndersen Önünde Bulurdun"
Tamahkar, bahil, hasis bir adam kahvede otururken, bir meczup bu adama lihikmetin musallat olup,
“Bana iki akça ver, canım yoğurt istiyor” diye yalvarmaya başlar Cimri adam ne kadar o fakiri kovduysa da def edemez Meczup, “bana yoğurt al” diye diretmektedir Kahvehanede bulunan halk, “Gel sana biz yoğurt alalım” derler Fakat meczup onların yoğurdunu istemez ve yemez O hasis adama yapışır ve: “Ya bana iki akça vereceksin, yahut yoğurt alacaksın” diye ağlar, bağırır, yalvarır Adamcağız iki akçayı zorla çıkarıp yere atar,
“Allah cezanı versin Al” der Meczup para ile karşı dükkandan yoğurt alıp, o hasis zatın karşısında oturup yer
Hiddet ile oradan ayrılan adam doğru evine gelir O gece rüyasında kendisini cennette görür Ağaçlar, çimenler, nehirler, çiçekler…Lisan ile tarif edilemeyecek kadar latif, güzel bir yer Fakat yiyecek bir şey yok Karnı da açtır, o kadar ki takati kalmamıştır O sırada insan oğullarından bir zat peyda olur Ona sorar:
“Yahu, burası neresidir?” O zat, “Cennettir” diye karşılık verince
“Ne biçim cennet bu, hani kebaplar, şaraplar, hani huriler?Onlardan hiç bir şey göremedim” dediğinde öteki,
“Dur bakayım, şurada biraz yoğurt var” diye dönüp biraz yoğurt getirir, “Buyurun” der Adamcağız, yoğurdu alıp yerken,
“Biraz ekmek verir misin?” deyinde karşısındaki adam:
“Kardeşim, dün bu yoğurdu sen göndermiştin Ekmek de gönderseydin, şimdi önünde bulurdun” diyerek ilave eder:
“Ed dünya mezraatül ahire” yani “dünya ahiretin tarlasıdır”
Cimri adam kan ter içinde kalkar Hemen hanımına durumu anlatır ve:”Bizim gittiğimiz yol doğru bir yol değil, bundan sonra semtimde doyurmadık fakir bırakmayacağım” der Kesesinin sıkı sıkı bağladığı ağzını açar ve hakikaten de dediğini yapar Mazlumların gönlünü alır Hem dünyasını hem ahiretini mamur eder…
İrşad, 2 Cilt (Muzaffer Ozak)
|
|
|