Yalnız Mesajı Göster

Muharrem Ayının Özel Tatlısı Aşure

Eski 01-23-2008   #1
Berna
Icon7

Muharrem Ayının Özel Tatlısı Aşure




Aşure

Malzemeler:
3 su bardağı aşurelik buğday (dövme)
16 su bardağı su
½ su bardağı nohut
½ su bardağı fasulye
½ su bardağı pirinç
½ su bardağı sarı üzüm
½ su bardağı hurma
2 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı gül suyu
2 su bardağı ceviz veya fındık içi

Yapılışı: Buğdayı ayıkla, yıka Akşam 16 bardak su ile bir taşım kaynat, sabaha kadar suyunda beklet Fasulye, nohut, ayrı kaplarda su ile aynı şekilde kaynat, sabaha kadar beklet Sabah buğdayı kendi suyuyla, çekmişse su ilave ederek ateşe koy Fasulye, nohutu, yeni su koyarak yumuşayıncaya kadar haşla, kabuklarını soy Üzümü, ikiye-üçe bölünmüş hurmayı ayrı kaplarda haşla Buğday yumuşayınca pirinci, üzümü, hurmayı ilave et Bir taşım kaynayınca nohut, fasulyeyi ilave et Şekerini birer bardak (sertleştirmemesi için) kaynayınca tekrar birer bardak olarak dört defada koy Karıştıra karıştıra (şekeri konunca dibini tutar) pişir Koyulaşınca, nişastayı suyla ez ilave et Bir taşım kaynayınca gülsuyu ilave et Ateşten al, kâselere doldur Üzerini dövülmüş ceviz veya fındıkla süsle (Nar taneleri, kuş üzümü, badem, fındık, fıstık da kullanabilirsiniz)


Hepimizin bildiği üzere, Muharrem ayını yaşıyoruz Bilindiği gibi bu ay hicri takvimin ilk ayıdır ve onuncu günü ise “aşure günü”dür Bu ay ülkemizin her yerinde büyük coşku ile yaşanır Her an kapınız çalınabilir ve komşunuz güler yüzüyle size bir kâse aşure getirebilir
Aşure nedir? “Hud” Sûresi’nde de belirtildiği gibi Hz Nuh tarafından yaptırılan gemi Muharrem ayının onuncu gününde karaya oturmuştur Rivayete göre, tufandan kurtulduktan sonra, gemide kalan son malzemelerle bir çorba pişirilmiş ve bu çorbaya “aşure çorbası” denilmiştir

Hepinize Afiyet Olsun

__________________
Fani kalbimde ölümlü olarak kalacak olsan da; ölümsüz ruhumda ebedileşeceksin
Alıntı Yaparak Cevapla