01-17-2008
|
|
gülgüzeli
|
Ana Hakkı Ve Alkama'nın Sonu
Hazreti Peygamberimiz (s a s ) eshabıyla oturmuş sohbet ediyordu Bir kadın sahabe Resulullah'ın huzuruna telaşla girerek:
- Ya Resûlellah! Şu anda kocam ölüm dçşeğinde, belki biraz sonra ölmüş olacak  Yalnız yanında kelime-i şehadet getirdiğimi anladığı ve kendiside getirmeye çalıştığı halde şehadet kelimesi getiremiyor Kocamın imansız gitmesinden korkuyorum Bu hususta bir yardımınızı bekliyorum, dedi
Hazreti Peygamberimiz:
- Kocan sağlığında ne gibi kötü harekette bulunurdu? diye sordu
Kadın hiçbir kötü amelinin olmadığını, namazını kılıp her türlü ibadetini noksansız yerine getirmeye çalıştığını söyledi
Bu sefer Peygamberimiz:
- Kocanızın dünyada kimi var? diye sordu
Kadın ihtiyar bir annesi olduğunu söyleyince Peygamberimz (s a s ) kadının kocası Alkama'nın anasın huzura çağırdı Hazreti Alkama'nın anası, Hazreti Peygamberimizin huzuruna çıktı Peygamberimiz:
- Oğlun sana karşı nasıl hareket ederdi? Oğlundan memnunmusun? diye sordu
Alkamanın anası:
- Ya Resulullah, oğlum evleninceye kadar çok iyi muamele ederdi Evlendikten sonra hanımını dinledi, bana hor bakmaya başladı Hatta son zamanda evini bile ayırdı Ben de üzüldüm, onun bu hareketine, dedi
Peygamberimiz (s a s ) yaşlı kadına; oğlunun ölüm döşeğinde olduğunu, hakkını helâl etmediği takdirde cehennem azabı çekeceğini söylediyse de kadın:
- Hakkımı helâl etmem ey Allah'ın Resûlü, dedi
Alkama ise evde yatıyor, hâlâ şehadet kelimesi getiremiyordu
Hazreti Peygamberimiz, kadının annelik şefkatini harekete geçirmek için, orada bulunanlara:
- Bana biraz odun hazırlayın, diye emir verdi
Kadın hayretle :
- Odunu ne yapacaksın ya Resûlellah! diye sormaktan kendini alamadı
Çünkü o da şüphelenmişti
Peygamber Efendimiz :
- Oğlunu yakacağım  Zira yarın cehennemde yanacağına cezasını burada çeksin, daha iyi buyurunca, kadın dayanamadı,
- Oğlumun gözümün önünde yanmasına razı olamam ya Resûlellah ! Ona hakkımı helal ediyorum, dedi
Murat hasıl olmuştu  Hazreti Peygamberimiz, Bilâl-ı Habeşi Hazretlerini göndererek :
- Git bakalım, Alkama ne haldedir? buyurdular
- Bilâl-i Habeşi Alkam'nın yanına varıp şehadet kelimesei telkin ettiğinde, Alkama'nın dili açılmıştı :
- Lâ ilâhe illallâh, Muhammedün Resûlüllah, deyip ruhunu Allah'a teslim etti