Yalnız Mesajı Göster

Cevap : =>İslami Sözlük

Eski 01-03-2008   #126
gülgüzeli

Cevap : =>İslami Sözlük

KÂBİD (El-Kâbid):
Allahü teâlânın Esmâ-i hüsnâsından (güzel isimlerinden) Ölürken rûhları bedenlerden alan, verdikleri sadakaları zenginlerden kabûl eden
El-Kâbid ism-i şerîfini söyleyen, elem ve sıkıntılardan kurtulur (Yûsuf Nebhânî)

KABR (Kabir):
Ölen insanın defnedilmesi, gömülmesi için kazılan yer, mezar
Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyuruyor ki:
Allahü teâlâ, rüzgârı, rahmeti olan yağmurdan önce müjdeci gönderir Rüzgârlar, ağır olan bulutları sürükler Bulutlardan ölü olan toprağa su yağdırırız O yağmurlu yerden meyvalar çıkarırız Ölüleri de kabirlerinden böyle çıkaracağız (A'râf sûresi: 56)
Kabir, Cennet bahçelerinden bir bahçe, yâhut Cehennem çukurlarından bir çukurdur (Hadîs-i şerîf- Ahvâl-ül-Kubûr)
Meyyit kabre konduğu zaman, amelleri onun etrâfını sararlar Allahü teâlâ, o amelleri konuşturur Ameller şöyle der: "Ey bu kabirde yapayalnız kalan kul! Dostların, çoluk-çocuğun senden ayrılıp, gittiler Bugün senin benden başka bir arkadaşın ve yak ının yok (Yezîd Rakkâşî)
Kabir hergün beş defâ; "Ben, yalnızlık yeriyim Bana gelecek kişi Kur'ân-ı kerîm okuyarak kendine arkadaş edinsin Ben karanlık yeriyim, bana gelecek kişi, namaz kılarak beni aydınlatsın Ben, altı-üstü toprak olan bir yerim Bana gelen sâlih amel il e gelip yatağını hazırlasın Ben, yılanı ve çıyanı içimde barındıran bir yerim Bana gelen tiryâk ile gelsin O tiryak da; Besmele-i şerîf ve çok gözyaşı dökmektir Ben, Münker ve Nekir adındaki suâl meleklerinin suâl soracakları bir yerim Bana gele n onlara cevap verebilmek için (Lâ ilâhe illallah Muhammedün Resûlullah) sözünü çok söylesin diye seslenir (Muhammed bin Selâme el-Mısrî)
Kabre yılanlar, dışardan gelir sanma Sizin kötü amelleriniz, sizin için engerek yılanıdır Dünyâda iken yediğiniz haramlar da kabre yılan olarak gelir (Ebû Mansur Abbâdî)

Kabr Azâbı:
Îmânsız ölenin ve günahkâr müslümanın kabre konulduktan sonra çektiği, nasıl olduğunu bilemediğimiz azâb, cezâ
Üzerinize idrâr sıçratmayınız! Çok kimseye kabir azâbı bundan olacaktır (Hadîs-i şerîf-Tezkire-i Kurtubî)
Gizleyebilseydiniz, bu kabirlerdeki azâbı duymanız için Allahü teâlâya duâ ederdim (Hadîs-i şerîf-Ahlâk-ul-Ulemâ)
Kabir azâbı, şu üç şeydendir: Gıybet, koğuculuk ve üzerine idrâr sıçratmak (Hadîs-i-şerîf-Letâif-ül-Meârif)
Ölmek istemeyiniz Kabir azâbı çok acıdır Ömrü uzun olup İslâmiyet'e uymak büyük seâdettir (Hadîs-i şerîf-Berîka)
Kabir azâbı rüyâ gibi değildir Kabir azâbı, azâbın görüntüsü değildir, azâbın kendisidir, âhiret azâblarındandır Dünyâ azâbına benzemez Dünyâ azâbları, âhiret azâbları yanında hiç kalır (İmâm-ı Rabbânî)
Kabir azâbı vardır Kabir azâbı hem rûha, hem de bedene olacaktır (İmâm-ı Muhammed bin Hasen Şeybânî)

Kabr Hayâtı:
İnsanın ölüp kabre konmasından, kıyâmet koparak, mahlûkların diriltilmelerine kadar geçen zaman
Kabir hayâtı, dirilerin hayâtı gibi değildir Dünyâ hayâtında hayâtın nizâmı için hem his yâni duygu, hem de irâde ile hareket vardır Kabir hayâtında ise, hareket etmek lâzım değildir Hattâ, kabir hayâtında hareket olmaması lâzımdır O hayatta bulu nanların, elem ve azâb duymaları için, yalnız his etmeleri yetişir (İmâm-ı Rabbânî)
Kabir hayâtı insanlara göre değişir "Peygamberler, kabirlerinde namaz kılarlar" buyruldu Peygamber efendimiz Mîrâc gecesinde Mûsâ aleyhisselâmın kabri yanından geçerken, kabirde namaz kılarken gördü Kabir hayâtı şaşılacak bir şeydir (İmâm-ı Rabbânî)