Yalnız Mesajı Göster

Cevap : =>İslami Sözlük

Eski 01-02-2008   #25
gülgüzeli
Varsayılan

Cevap : =>İslami Sözlük



PİSKOPOS:
Hıristiyanlığın katolik ve doğu kiliselerinde en yüksek rûhânî ünvâna sâhip ve umûmiyetle bir bölgenin dînî lideri olan hıristiyan din adamlarına verilen ad
İncîl okuyan hıristiyan din adamlarına Kıssîs, bir üst derecesine de Üskuf denir Üskufların yüksek derecesindekilere piskopos denir (Harputlu İshâk Efendi)

PİŞMANLIK:
Kişinin işlediği bir iş veya günâh sebebiyle vicdânen üzüntü duyması; tövbeye gelme; nedâmet
Pişmanlık tövbedir (Hadîs-i şerîf-Miftâh-un-Necât)
Pişman olmaksızın dil ile yapılan tövbe yalancıların tövbesidir (Hadîs-i şerîf-Risâle-i Münire)
Her geçen an, ömrümüz azalmakta, ecel (ölüm) zamânını yaklaştırmaktadır Bugün aklımızı başımıza toplamazsak, yarın âh etmekten ve pişmanlıktan başka elimize birşey geçmez (İmâm-ı Rabbânî)

PİYANGO:
Bir kumar çeşidi Mülk sâhiblerinin haklarının miktarlarını değiştirmek veya ortaklardan birinin hakkını yok etmek, yâhut hakkı olmayana pay vermek için yapılan kur'a
Satıcıların yaptıkları piyangolar, ziyan ve felâket sigortaları, kumarhâneler ve bankerler, birçok kimsenin malını elinden alarak, bunu kumar ve fâiz ile başkalarına vermekte, başkalarından aldıkları haram paranın arslan payı da piyangocunun, bu işi organize edenlerin ceblerine girmektedir (M Sıddîk Gümüş)
İki veya daha çok kimse, aralarında para topladıktan sonra kendi aralarında piyango çekip kazananların, vermiş oldukları paradan fazla almaları kumar olur Geri kalan kısmı hayır kuruluşlarına bağışlamaları, bu piyangoyu kumarlıktan kurtarmaz (M Sıddîk Gümüş)

POLİGAMİ:
Çok evlilik (Bkz Teaddüd-i Zevcât)
İslâmiyet'te poligami, dörde kadardır Birden fazla evlenmek emir değil, şartlara bağlı bir izindir (Mustafa Sabri Efendi)

PUL:
Altın ve gümüş dışındaki mâdenî paralar (Bkz Fülus)

PUT:
Allahü teâlâya inanmayanların taptıkları resim veya heykel
Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyuruyor ki:
Kureyş kâfirleri, putların kendilerine şefâat edeceklerini söylüyorlar Onlara söyle ki, Allahü teâlânın izni olmadan hiç kimse şefâat edemez (Zümer sûresi: 44)
Putları, tapınılan heykelleri kırmak için ve akrabâya iyilik etmek için gönderildim (Hadîs-i şerîf-Berîka)
İbrâhim aleyhisselâm; "Beni ve oğullarımı putlara tapmaktan uzak kıl" diye duâ edince, Allahü teâlâ duâsını kabûl eyledi Bu sebeble İbrâhim aleyhisselâmın evlâdından hiç kimse hiçbir puta tapmadı (İmâm-ı Mücâhid)

PUTPEREST:
Puta tapan
Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyuruyor ki:
(Allahü teâlâ) O'nu (Muhammed aleyhisselâmı) hak ve hakîkat olan dîni tebliğ vazîfesiyle göndermiştir ki, Hak din diğer dinlere gâlib gelsin Putperestler beğenmese de bu böyledir (Tevbe sûresi: 33)
İdrîs (aleyhisselâm) diri olarak Cennet'e çıkarılınca, onu çok sevenler, ayrılık acısına dayanamadı Resmini yapıp seyr eyledi Daha sonra gelenler bu resimleri tanrı sandı Çeşitli heykeller de yapıldı Böylece putperestlik ortaya çıktı (Nişâncızâde ve Kisâî)
Sâlih aleyhisselâm Semûd kavmine gönderilen peygamberdi Bu kavim putperest idi Sâlih aleyhisselâma inanmadılar Sonunda onlara gökten azâb gelip helâk oldular (Nişâncızâde)

__________________
Alıntı Yaparak Cevapla