Konu
:
Bilgisayar Hakkında 181 Soru Ve Cevapları!
Yalnız Mesajı Göster
Cevap : Bilgisayar Hakkında 181 Soru Ve Cevapları!
11-27-2007
#
5
RaHaTSiZ
Cevap : Bilgisayar Hakkında 181 Soru Ve Cevapları!
64) DİSKET PROBLEMLERİ Yaşıyorsanız
Eğer Windows 98 altında CD sürücünüz veya disket sürücünüz ile problemler yaşıyorsanız, Bilgisayarım simgesine çift tıkladığınızda CD ve disket sürücülerinin içeriği kontrol ediliyor ve bu yüzden de pencerenin ekrana gelmesi gecikiyorsa, hatta bilgisayarınız takılıyor gibi oluyorsa küçük bir püf noktası deneyebilirsiniz
Aşağıdaki adımları takip edin:
1
Masaüstündeki MY COMPUTER simgesine sağ fare düğmesi ile tıklayın
Açılacak olan menüden PROPERTIES komutunu ça lıştırın
2
Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun PERFORMANCE bölümüne gelin
Burada FILE SYSTEM düğmesine basın
Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun FLOPPY DISK bölümüne gelin
Burada "Search for New Floppy Drives Each Time Your Computer Starts" seçeneğini kapatın ve OK düğmesine basın
Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz
3
Bu ayarı yaptıktan sonra aynı diyalog kutusunun REMOVABLE DISK bölümüne gelin
Burada "write back caching" seçeneğinin kapatılmış olduğundan emin olun
4
OK düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın
Bu püf noktası Zip sürücüleri, teyp yedekleme üniteleri ve CD-ROM, DVD-ROM sürücüler ile problem yaşayan kullanıcılara da yardımcı olabilir
65)Ofisimizdeki bütün bilgisayarlarda Windows 98 işletim sistemi kullanılıyor
Ancak benim bilgisayarımda bir sorun var
START düğmesinin yanındaki araç çubuğundaki "Show desktop" simgesi kayboldu
Bu simgeye bastığımda ekrandaki bütün pencereler küçültülüyordu
Çok pencere açtığımı için bu seçenek oldukça yararlıydı
Bu seçeneği nasıl getirebilirim?
Bunun için önce BİLGİSAYARIM simgesine çift tıklayın
Daha sonra buradaki C: sürücüsünün simgesini kullanarak C:\WINDOWS\Application Data\Microsoft\Internet Explorer\[kullanıcı adı] klasörüne gelin (burada kullanıcı adı yerinde sizin isminiz görünmeli)
Bu klasör açtıktan sonra klasörün DOSYA menüsünden YENİ * METİN BELGESİ komutunu çalıştırın
Yeni oluşturulacak olan metin belgesinin adını SHOW DESKTOP
SCF yapın
Daha sonra NOTEPAD uygulaması yardımı ile bu dosyayı açın
Açılacak olan dosyanın içine aşağıdaki satırları aynen girin
[Shell]
Command=2
IconFile=explorer
exe,3
[Taskbar]
Command=ToggleDesktop
Dosyayı kaydedin ve kapatın
Kısa bir süre sonra araç çubuğunda masaüstünü gösterme simgesi tekrar bitecektir
66)Windows 98 ekranında sağ alt köşede ses ayarları için olan hoparlör simgesi vardı
Ancak geçenlerde bilgisayarı açtığımda yok olmuştu
Şimdi o simgeyi nasıl geri getirebilirim?
Bu sorunun cevabını daha önce dergimizde birkaç kere vermiştik ancak bir kere daha belirtelim
Eğer ses kartınızın sürücülerinde bir problem yoksa mikser ayarlarından ses kapatılmış olabilir
Minik sarı hoparlör simgesini tekrar ortaya çıkartmak için BAŞLAT menüsünden AYARLAR*DENETİM MASASI komutunu çalıştırın
Ekrana gelecek olan Denetim Masası penceresi içerisinde ÇOKLU ORTAM (MULTIMEDIA) simgesine çift tıklayın
Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde SES (SOUND) bölümüne gelin
Burada SES DENETİMİNİ GÖREV ÇUBUĞUNDA GÖSTER (ENABLE INDICATOR ON TASKBAR) seçeneğini aktif hale getirin ve TAMAM düğmesine basarak diyalog kutusunu kapatın
Bundan sonra Windows 98 görev çubuğunda ses simgesini göreceksiniz
Üzerine çift tıklayın ve mikser ayarlarından sesin kapalı olup olmadığını kontrol edin
Eğer kapalıysa sesi açın veya seviyesini yükseltip kontrol edin
Eğer bu çözüm probleminizi çözmezse ses kartı sürücülerinizi tekrar kaldırıp yüklemeniz gerekecek
67)WINDOWS AÇILIŞ ŞİFRESİ
Windows şifrelemeyle ilgili bulduğum bu püf noktasını tüm PC Magazine Türkiye okuyucularıyla paylaşmak istedim
Birçok kullanıcı Windows'a açılış şifresi koydukları halde "İptal" tuşuna basılarak şifrenin aşılmasından yakınır
Bir gün ekran koruyucularımla uğraşırken bu fıkır aklıma geldi ve PC Magazine Türkiye ile bunu paylaşmak istedim
Önce istediğiniz bir ekran koruyucusunu seçiyorsunuz ve seçtiğiniz ekran koruyucusunun parola korumalı kısmını onaylayarak parolanızı giriyorsunuz
Böylece, ekran koruyucunuz şifre koruması altına alınmış oluyor
Daha sonra seçtiğimiz ekran koruyucusunun
scr uzantılı dosyasını bulup (örneğin ekrana borular döşeyen yazan ekran koruyucusunun ismi 3D PIPES
SCR şeklindedir) BAŞLAT menüsününün PROGRAMLAR * BAŞLANGIÇ bölümüne kısayolunu kopyalıyorsunuz
Böylece ne oluyor? Bilgisayarınız her açıldığında ekran koruyucusu devreye giriyor; kapatmak istediğinizde sizden şifre istiyor
Şifreyi bilmeyen kişi de bilgisayarınızın masaüstüne giriş hakkına sahip olamıyor
68)WINDOWS'TA KAPANMA PROBLEMLERİNİZE ÇARELER
Haber sunucularında "Windows 98 düzgün kapanmıyor
Ne yapabilirim?" biçiminde birçok soru dikkatimizi çekiyor
Bunun için size iki tane önerimiz olacak
1
Bazı donanımlar Windows'un hızlı oturum kapatma seçeneği ile uyum sağlamaz
Buda Windows'ta kapatma problemlerine neden olabiliyor
Hızlı oturum kapatma özelliğini kapatmak için şu yolu izleyin
BAŞLAT*ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın
Karşınıza çıkacak metin kutusuna MSCONFIG yazıp ENTER a basın
Sistem Yapılandırma Hizmet Programı açılacaktır
Genel basamağındaki GELİŞMİŞ tuşuna basın
Ekranda belirecek diyalog kutusundaki HIZLI OTURUM KAPATMA ÖZELLİĞİNİ DEVRE DIŞI BIRAK seçeneğini işaretleyin ve ENTER a basın
2
Eğer Windows'un kapanış sesi bozuk veya kayıp ise Windows düzgün biçimde kapanmayabilir
Kapanış sesini kapatmak için: BAŞLAT*AYARLAR*DENETİM MASASI yolunu izleyin
Denetim Masasından SES simgesine tıklayın
"Windows'tan çık" olayını seçin
AD bölümündeki açılır menüden (Yok) seçeneğini seçin
69)TEK HAMLEDE TÜM DİSKLERİNİZİ GÖRÜN
Bildiğiniz gibi Windos 98'in BİLGİSAYARIM penceresinde herhangi bir diske sağ tuşla tıklayıp ÖZELLİKLER' i seçtiğinizde o diskin toplam alanını, boş alanını ve bunun gibi birkaç özelliği görebiliyorsunuz
Eğer birden fazla diskiniz varsa bu durum oldukça can sıkıcı ve zaman alıcı olacaktır
Windows 98 size birden fazla diskin özelliklerini, basamaklı tek bir diyalog kutusundan kontrol etmenizi sağlıyor
Bunun için BİLGİSAYARIM penceresini açıp özelliklerini görmek istediğiniz diskleri seçin
Daha sonra bu seçili disklere sağ tuşla tıklayıp çıkan menüden ÖZELLİKLER' i seçin
Tüm disklerin özellikleri tek bir sayfada karşınızda!
RaHaTSiZ