mate
|
Hangi Balık Ne Zaman Yenmeli?
HANGİ BALIK, NE ZAMAN ?
Sularımızdaki balıkların ve diğerlerinin bazıları bütün sene boyunca yenir Bazıları da aylara göre lezzetini bir kat daha arttırır ancak, bazı aylarda da fazla veya az miktarda avlanırlar Beyaz etli, ince, narin balıklar oldum olası hep "lüks" balık muamelesi görürler: Levrek, dil, kalkan gibi balıklar tarihin hiçbir döneminde öyle ucuza kapatılmamışlardır Bu büyük ilgi de boşuna değildir; bu balıklar çok hafif, hazmı kolay, insanı tıkamayan türdendir
OCAK Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezazetlerini muhafaza eder Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır Çinekop, kofana, minakop boldur Midyenin mevsimi başlamıştır Tekir, kırlangıç bolca avlanır
ŞUBAT Bu ayda Kalkan mevsimi başlar, mayıs sonuna kadar devam eder Tekir bol çıkar Uskumru, lüfer, palamut yağını kaybetmeye başlar Gümüş balığı, kefal, dere pisisi, minekop, midye lezzetle yenir
MART Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır Uskumru ise çiroz olmaya başlar
NİSAN Kalkan lezzet bakımından yine başta gelir ve en bol zamanıdır MErcan, levrek, kılıç, kırlangıç bolca çıkmaya başlar Dolayısıyla diğer aylara göre bu ayda balık daha boldur
MAYIS İstakoz, levrek, barbunya, dilbalığı, tekir, kılıç, kırlangıç, pavurya, karides, iskorpit zevkle yenir Kalkan yavrusu ve gelincik çıkmaya başlar
HAZİRAN Bu ayda balıklar az tutulur, geçici olarak Karadeniz'e yazlığa gitmişlerdir Dip balıkları da yumurtalarını dökmüş olduklarından dolayı dağınık gezerler Bu sebeple haziran ayı verimsizdir
TEMMUZ Sardalyanın mevsimi başlamıştır Ekim ayı sonuna kadar lezzetini devam ettirir Tekir, barbunya yine nefasetini devam ettirir Istakoz, pavurya, böcek bolca çıkar
AĞUSTOS Çingene palamutu mevsimi açar SArdalya, kılıç, mercan, sinağrit, ıstakoz ve pavurya yine nefis lezzetlidir
EYLÜL Sardalya, kılıç nefasetini devam ettirir Palamut irileşmiş olup çeşitli yemeği yapılır Lüfer, kolyoz, izmarit, kırlangıç bolca çıkar
EKİM Geçici balıkların yazın Karadeniz'de beslenip Marmara'ya dönüşe başladığı aydır Bu, balığın her çesidinin bollaşması demektir
KASIM Ekim ayındaki balıkların bolluğu ve lezzeti devam eder Pisi'nin en nefis olduğu aydır Torik akışa başlar, lakerdası yapılır
ARALIK Uskumru, lüfer, palamut, torik yağlı olduklarından her türlü yemeği yapılır Tekir boldur; hamsinin de tam lezzetli zamanıdır
alıntı
|