08-24-2025
|
|
Şengül Şirin
|
Yeni Eğitim Yılı Yaklaşırken Eşitsizlik, Alışveriş Raflarından Başlıyor: Kırtasiyede Sınıf Farkı
Yeni eğitim yılı yaklaşırken eşitsizlik, alışveriş raflarından başlıyor: Kırtasiyede sınıf farkı
Uzmanlar, bazı kırtasiye malzemelerindeki fitalat, benzen, azo boyalar ve ağır metallerin çocukların endokrin sistemine ve karaciğerine zarar verebileceğini belirtiyor Velilere güvenli ürün seçmeleri tavsiye ediliyor
Damla Polat
Yeni eğitim yılı yaklaşırken eşitsizlik, alışveriş raflarından başlıyor: Kırtasiyede sınıf farkı
Yeni eğitim yılı yaklaşırken çocukların sağlığını tehdit eden kırtasiye ürünleri ve aileler arasındaki ekonomik uçurum, okul başarısı ve motivasyon üzerinde derin izler bırakıyor Uzmanlar, hem kimyasal içeriklere hem de fırsat eşitsizliğine dikkat çekiyor
Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Dr Kemal Oskay, okul araç ve gereçlerinin kaliteli ve güvenli olmasının halk sağlığı ve çocuk sağlığı açısından oldukça önemli olduğuna dikkat çekerek “Üretim maliyetini düşürmek amacıyla kırtasiye malzemelerinde fitalat, benzen, azo boyalar ve bazı ağır metallerin kullanımı yaygınlaştı Bu durum ciddi bir kimyasal risk doğuruyor” dedi Bazı malzemelerde boya ve kokuların uzun süreli muhafazasını sağlamak amacıyla kullanılan toksik kimyasallar olduğuna değinen Oskay, “Bu kimyasallar tükürük ve ter yoluyla vücuda geçerse endokrin sistemine ve karaciğere zarar verir” diye konuştu
Sentetik elyafların renklendirilmesinde kullanılan maddelere uzun süreli temasın bazı kanser türlerine ve karaciğer hastalıklarına yol açabileceğini belirten Oskay, “Veliler, okul araç ve gereçleri satın alırken yapımında azo boyarlı ve ağır metallerin kullanıldığı kokulu ve boyalı ürünlerden kaçınmalıdır Yapıştırıcı alırken ise içerisinde uçucu madde olan yapıştırıcılar tercih edilmemelidir” ifadelerini kullandı
|
|