07-21-2015
|
#2
|
Şengül Şirin
|
Cevap : Avcı Böreği
Avcı Böreği

MALZEMELER
- 3 adet hazır yufka
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı su
İç harcı için:
- 300 gram orta yağlı kıyma
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 3 yemek kaşığı ince bulgur
- 50 gram ceviz içi
- 10 dal maydanoz
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1/4 çay kaşığı kimyon
Börekleri kaplamak ve kızartmak için:
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağı galeta unu
KAÇ ADET?
24 ADET
HAZIRLAMA SÜRESİ
30 DAKİKA
PİŞİRME SÜRESİ
30 DAKİKA
Püf noktası:
Fırında pişirme ya da kızartma esnasında dağılmaması için börekleri çok fazla iç harçla doldurmamaya ve gevşek bir şekilde sarmamaya özen gösterin
Böreklerin her tarafını çırpılmış yumurta ve galeta ununa bulayın
Pişirme önerisi:
Yufkaların üzerine sürmek için sıvı yağı, 1 tatlı kaşığı kadar yoğurtla karıştırabilirsiniz
Hazırladığınız kıymalı iç harca; arzu ettiğiniz baharat çeşitleri, çok az miktarda domates salçası hatta dolmalık fıstık ve kuş üzümü ekleyebilirsiniz
Yağlı kağıt üzerinde fırın tepsisinde kızarttığınız börekleri daha çıtır olmaları için arzuya göre derin yağda ya da fritözde kızartarak da pişirebilirsiniz
NASIL YAPILIR?
- Kıymalı iç harcı için; kuru soğanı küçük parçalar halinde doğrayın
Bol suda yıkayıp fazla suyunu süzdürdüğünüz ayıklanmış maydanoz yapraklarını incecik kıyın Ceviz içini keskin bir bıçak yardımıyla kıyın
- Kapaklı küçük bir kaseye aldığınız köftelik ince bulgurun üzerini örtecek kadar sıcak su ekleyin
Kapağını kapatıp şişmesi için kısa bir süre bekletin
- Orta yağlı kıymayı, yanmaz-yapışmaz tabanlı teflon bir tavada hafif bir renk alana kadar kavurun

- Kıyma renk almaya başladığında tereyağı ve doğranmış kuru soğanları katıp soğanlar diriliğini kaybedip kıyma suyunu çekene kadar kavurma işlemini sürdürün

- Kavrulan kıyma karışımına suyunu çeken ince bulgur, ceviz içi, tuz, karabiber ve kimyon ilave edip karıştırdıktan sonra ocaktan alın
Son olarak ince kıyılmış maydanoz katıp soğuması için bir kenarda bekletin
- Hazır yufkaları düzgün bir şekilde üst üste açıp sekiz eşit parçaya bölün
Elde ettiğiniz 24 adet üçgen yufka parçasını üst üste dizip ayrı bir kenara alın
- Sıvı yağ ve suyu küçük bir kapta karıştırın
Üçgen yufka parçalarını bir yumurta fırçası yardımıyla yağlayıp geniş kısımlarına hazırladığınız kıymalı iç harçtan dolu dolu bir yemek kaşığı kadar dağıtın
- Kenarda kalan yufka parçalarını içe doğru katlayıp sigara böreği hazırlar gibi yufkaları rulo şeklinde sarın
Her bir yufka parçasına aynı işlemi tekrarlayın
- Yumurtaları geniş bir kapta çırpın
Elenmiş galeta ununu düz bir tabağa alın Hazırladığınız avcı böreklerini öncelikle çırpılmış yumurtaya ardından galeta ununa bulayın
- Tabanını yağlı kağıtla kapladığınız fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirdiğiniz börekleri, önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15-20 dakika kadar pişirin
Sıcak olarak sevdiklerinizle paylaşın
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|
|