|  04-14-2015 | #1 | 
	| 
Şengül Şirin  | 
				  Çedar Peyniri 
 
             ÇEDAR PEYNİRİ
 
  
 
 Çedar peynir,inek sütünden yapılan sert peynir
  Adını,İngiltere'nin güneybatısında bulunan ve ilk yapıldığı yer olan Cheddar bucağından alır  En eski İngiliz peynirlerinden biridir  Geçmişte aile işletmelerinde üretilen çiftlik tipi,günümüzde oldukça azalmıştır  
 Çedar peynirinin üretiminde uygulanan geleneksel yönteme göre,kestirilmiş sütün katı bölümü suyunu bırakması için küçük parçalara bölünür
  Daha sonra,genellikle silindirlerden geçirilir  Açık turuncu-sarı bir rengi olan peynir ince muslin kumaşa sarılıp balmumu ile kaplanır  En az üç-altı ay bekletilir  ama bir,bir buçuk hatta iki yıl bekletilirse çok daha iyi sonuç alınır  Bekletildikçe,tadı daha da güzelleşen peynirin bekletme sırasında acılaşmamasına dikkat edilir  Özgün biçimine pek benzemese de,günümüzde özellikle İngiltere,Kanada,Vermont,New York ve Wisconsin'deki fabrikalarda yüksek kaliteli çedar peynirleri üretilmektedir  
 Kaynak;AnaBritannica cilt 9 sayfa 39  frmsinsi
  net için yazılmıştır   
			
			
			
			 
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
	|  |   |