MAYALI POĞAÇA

MALZEMELER:
½ kg un
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı yoğurt
½ paket yaş maya
tuz
karabiber
1 bardak ılık su
1 paket tereyağı
250 gr beyaz peynir
Üzerine sürmek için: 2 adet yumurta sarısı, ayçiçek yağı
YAPILIŞI:
½ kg una 1 adet yumurta, yoğurt, tuz ve ılık suda çözülmüş ½ paket yaş maya ilave edilerek kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulur

Yoğrulan hamur üzeri nemli bezle örtülerek dinlendirilir

Dinlenen hamur 4 bezeye ayrılır ve her beze unlanarak açılır

250gr beyaz peynir çatalla ezilir

Maydanoz kıyıldıktan sonra beyaz peynirle karıştırılır, üzerine biraz karabiber serpilir

Tereyağı eritilir

Eritilen tereyağına az miktarda ayçiçek yağı ilave edilir

Açılan hamurun üzeri bolca yağlanır

İlk önce bir uç yufkanın yarısına kadar katlanır ardından diğer uç katlanan tarafın üzerine getirilerek ortada birleştirilir

Katlanan yufka tekrar yağlanır ve yanlarda açık kalan kısımlar da üzerlerine getirilerek zarf şeklinde yufka elde edilir

Her beze aynı şeklide açılıp, katlanır ve dinlendirilir

10-15 dk dinlenmesi yeterlidir

Dinlenen hamurlar dikdörtgen şeklinde tekrar açılır

Açılan hamurun kenarına yukarıdan aşağıya şerit gibi iç harç yerleştirilir ve rulo şeklinde katlanır

Tepsiye yerleştirilen börekler6-7 cm uzunluğunda kesilir ve üzerine ayçiçeği yağı ile karıştırılan yumurta sarısı sürülür

185 derece fırında pişirilir

Afiyet olsun


