Yalnız Mesajı Göster

Domates Soslu Köfteli Parmak Patlıcan

Eski 01-18-2014   #1
Şengül Şirin
Varsayılan

Domates Soslu Köfteli Parmak Patlıcan








MALZEMELER
  • 3-4 adet kemer patlıcan (ince uzun patlıcan)
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
Köfte harcı için;
  • 500 gr köftelik az yağlı dana kıyma
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 2 dilim bayat ekmeğin içi
  • 1 çay kaşığı tuz, karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 yemek kaşığı un
Sos için;
  • 5-6 adet orta boy domates
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 diş sarmısak
  • 2 yemek kaşığı sirke (üzüm ya da elma sirkesi kullanılabilir)
  • 1 demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı tuz, kuru fesleğen
YAPILIŞI
  • Patlıcanların sapları kesilip alacalı (çizgili) soyulduktan sonra, acısının çıkması için bol tuzlu suda 15-20 dakika bekletilir Yıkanıp süzülerek yarım parmak kalınlığında doğranır
  • Sıvıyağ orta boy derin bir tavada kızdırılıp patlıcanlar, bu yağda yumuşayıncaya kadar kızartıldıktan sonra el süzgeci yardımıyla alınır
  • Köftenin hazırlanması için; kıyma, parçalanamış ekmek içi ve rendelenmiş soğan derin bir kapta karıştırılır Tuz, karabiber ve kimyon eklenerek sıkıca yoğrulur
  • Hazırlanan harçtan parçalar koparılarak iki santim çapında yuvarlak köfteler yapıldıktan sonra, içine un serpilmiş bir tepside unlanarak biriktirilir
  • Unlanan köfteler, patlıcan kızartılan yağda 5-6 dakika, sallanarak kızartılır Sonra da bir el kevgiriyle süzülerek çıkarılır
  • Diğer taraftan, sosun hazırlanması için; domatesler ortadan ikiye bölünüp rendelenir
  • Zeytinyağı, pirinç tanesi büyüklüğünde doğranmış sarmısaklar ve rendelenmiş domatesler orta boy bir tencereye aktarılıp tuz da serpilir Orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırılarak pişirilir
  • Kaynamaya başlayınca üzerine sirke de eklenir ve 1 dakika sonra ocaktan alınır Tuz ve fesleğen katılıp karıştırılır
  • Patlıcanlar orta boy, kenarları yüksek bir fırın kabına dizilir Üzerine köfteler yerleştirilip en üste domatesli sos gezdirilirn
  • Yaklaşık 5 dakika önceden ısıtılmış ve 175 dereceye ayarlanmış fırında 15-20 dakika kadar pişirilip çıkarılır Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpiştirilip sıcak sıcak servise sunulur
Afiyet olsun

__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
Alıntı Yaparak Cevapla