Yalnız Mesajı Göster

Etli Mevsim Türlüsü

Eski 01-13-2014   #1
Şengül Şirin
Varsayılan

Etli Mevsim Türlüsü




MALZEMELER
  • 500-600 gr kuşbaşı kuzu ya da süt dana eti
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet orta boy patlıcan (uzun kemer patlıcan öneririm)
  • 6-7 diş sarmısak
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 2-3 adet yeşil sivri biber (tatlı olacak)
  • 3 adet orta boy patates
  • 2 adet orta boy kabak
  • 2-3 adet orta boy domates
  • 4 çay kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı tuz, karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kekik, kuru nane
  • 3 su bardağı sıcak su
YAPILIŞI
  • Patates ve kabakları soyup yıkadıktan sonra kuşbaşı et formunda doğrayın Patlıcanları alacalı dediğimiz çizgili formda soyup uzunlamasına ikiye bölüp 2 cm boyunda dilimleyin Acı suyunun çıkması için bol tuzlu suda en az 30 dakika bekletin
  • Öncelikle, kuşabaşı etleri boy bir tencereye koyun Orta ısılı ateşin üzerinde bir tahta kaşıkla sürekli karıştırarak etleri kendi suyuyla 3-4 dakika kavurun Yemeklik ince doğranmış soğanlarla ortadan ikiye bölünmüş sarmısakları ve zeytinyağını ekleyerek orta ısılı ateşin üzerinde tahta kaşıkla sık sık karıştırarak et suyunu iyice çekinceye kadar, 8-10 dakika daha kavurun
  • Şimdi de 3-4 cm boyunda doğranmış sivri biberleri ve salçayı da ekleyip 2-3 dakika daha kavurun
  • Kabuklarını soyup iri kuşbaşı dilimlediğiniz domatesleri de ilave ettikten sonra sıcak suyu tencereye aktarın Tuz, karabiber, kuru nane ve kekiği de serpiştirip tüm malzemeleri karıştırın
  • Sonra da tencerenin kapağını kapatarak orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin Kaynamaya başlayınca ateşin altını kısın ve kısk ateşte etler iyice yumuşayıncaya kadar en az 1 saat pişirin Etler yumuşayınca üzerine sırasıyla patlıcan, kabak ve patatessleri koyun
  • Yemeği kısık ateşte sebzeler iyice yumuşayıp suyunu çekinceye kadar, en az 35-40 dakika pişirin Pilav ya da püre yanında sıcak olarak servise sunabilirsiniz
Not; Etlerin iyice yumuşaması gerekir Genelde dana eti çok daha geç piştiği için ben kuzu etini tercih ediyorum Eğer dana eti kullanacaksanız , daha fazla su ekleyip daha uzun süre pişirmeniz gereklidir
Afiyet olsun

__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
Alıntı Yaparak Cevapla