Yalnız Mesajı Göster

Bezelyeli Ekşili Köfte

Eski 12-12-2013   #1
Şengül Şirin
Varsayılan

Bezelyeli Ekşili Köfte









MALZEMELER
  • 2 su bardağı konserve ya da taze bezelye (en büyük boy olsun)
  • 1 adet orta boy havuç
  • 2 çay kaşığı tuz, karabiber
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası (2 adet küp doğranmış domates de kullanabilirsiniz)
Köfte için;
  • 250 gr yağsız kıyma
  • 1 su bardağı ince köftelik bulgur
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 4 çay kaşığı un
  • 1 çay kaşığı tuz, karabiber
  • 2 çay kaşığı kuru nane, kuru fesleğen
Sos için;
  • 2 adet limonun suyu
  • 2 tatlı kaşığı un
  • 1 adet yumurtanın sarısı
YAPILIŞI
  • Bu yemek için taze bezelye kullanacaksanız, önceden yumuşayıncaya kadar kadar haşlayıp süzün
  • Köfteleri hazırlamak için; ince bulguru derin bir kaba koyun Üzerine 1 çay bardağı ılık suyu gezdirip bulgurun yumuşaması, kabarması için yaklaşık 10 dakika bekletin
  • Yumuşayan bulgurun üzerine kıymayı ve yumurtayı ekleyip unu katın Tuz, karabiber, kuru nane ve kuru fesleğeni serpiştirin Malzemeleri iyice karışıncaya kadar, sıkıca yoğurun
  • Hazırladığınız köfte hamurundan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın Yaptığınız köfteleri hafifçe un serpilmiş bir tepsiye yan yana dizin
  • Diğer taraftan, zeytinyağını orta boy bir tencereye koyup kızdırın Rendelenmiş havuç ve soğanı ilave edin Sürekli karıştırarak 2 dakika kavurun Salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavurduktan sonra sıcak haldeki 10 su bardağı et ya da tavuk suyunu, karıştırarak tencereye aktarın Tuz ve karabiberi katın
  • Su kaynamaya başlayınca hazırladığınız köfteleri yavaş yavaş tencereye ekleyin Tahta kaşıkla arada sırada karıştırarak 10 dakika pişirin Suyu süzülmüş konserve bezelyeyi ya da haşlanmış bezelyeyi ekleyin
  • Limon suyu, yumurta sarısı ve unu küçük bir kasede çatalla iyice çırpın Bu karışıma köftenin sıcak suyundan bir kepçe katarak karıştırın Ilıklaşmış karışımı yemeğe yavaş yavaş aktarın Sık sık karıştırarak1-2 dakika daha pişirip ocaktan alın Tuzunu kontrol edip sıcak olarak servise sunun
Afiyet olsun

__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
Alıntı Yaparak Cevapla