Konu
:
Esnek Üretim Sistemlerinın İşletmelere Getirdikleri
Yalnız Mesajı Göster
12-20-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Esnek üretim sistemlerinin uygulanması çağımızın getirdiği rekabet ve talep durumdaki gelişmelerin bir nedeni olmuştur
Esnek üretim sistemlerinin işletmelere artı ve eksi olmak üzere bazı getirileri vardır
Bu getiriler avantaj ve dezavantaj olmak üzere şöyle ifade edilebilir;
1 ESNEK ÜRETİM SİSTEMLERİNİN AVANTAJLARI
Müşteri istekleri bilgisayar destekli tasarım sayesinde ürün tasarımı hızla geliştirmektedir
Sistemde otomasyonun hakim olması dolayısıyla işçilik maliyetleri azalmıştır
Anabilgisayarda sistemdeki aksaklıklar anında görülebilmektedir
Üretimin otomasyona dayalı olarak gerçekleştirilmesi süresini kısaltmıştır
Üretimin tamamen robotlar ve otomatik tezgahlarla yapılması ürünlerin standart hale gelmesini sağlamıştır
İşgücü, tasarım ve üretim gibi maliyetlerin azalması sonucu verimlilik artmıştır
Ürün çeşitliliğinin fazla ve kalitesinin standart olması dolayısıyla müşteri tatmini artmıştır
Makine kullanım oranı artmış ve yer tasarrufu sağlanmıştır
Sıfır stokla çalışma sonucu stok tutma maliyetleri azalmıştır
Maliyetlerin düşmesiyle birlikte karlılık artmıştır
Sistemin kurulmasıyla birlikte işletmenin rekabet gücü artmıştır
2 ESNEK ÜRETİM SİSTEMLERİNİN DEZAVANTAJLARI
Kurulacak sistemin maliyeti oldukça yüksektir
Sisteme tam uyum gösterebilecek yazılım geliştirmek güçtür
Sistemde çalışacak personel bulma ve bunları eğitme güçlüğü vardır
Otomasyon sonucu personel miktarında azalma olacaktır
Bu personeli tekrar istihdamında zorluklarla karşılaşılabilinir
Sermayesi yeterli olmadığından sistemi kuramayan işletmeler rekabet gücünü kaybedebilir
Sıfır stokla çalışıldığından, ekonomik göstergelerdeki dalgalanmalar işletmeyi etkileyebilir
Teknolojik gelişmeler işletmeyi sık sık revizyona girmek durumunda bırakabilir
3 TÜRKİYE’DE FAALİYET GÖSTEREN İŞLETMELER AÇISINDAN ESNEK ÜRETİM SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ
Türk sanayisi özellikle 90’lı yıllardan itibaren esnek üretim sistemlerine entegre olmuş, bazı sektörlerde esneklikte öncü durumu gelmiştir
Esnek üretim sistemlerinin özellikleri Türkiye ekonomisi için batılı ülkelere göre ayrı bir önem arz etmektedir
Türkiye ekonomisinde yüksek enflasyon oranları göze çarpmaktadır
Ekonomideki sürekli fiyat artışları, esnek üretim sistemlerinin en önemli özelliği olan sıfır stok düzeyi bakımından değerlendirilir ise sıfır stok ile çalışmak, stok değişimlerindeki kaybın önlenmesi açısından önemlidir
Türkiye hammadde alımında genellikle dışa bağımlıdır
Dışa bağımlılık beraberinde döviz çıkışlarını getirir
Türkiye ekonomisindeki döviz kurlarının dalgalı ve istikrarsız olduğu düşünülürse, esnek üretimin sıfır stokla çalıştığında, her hammadde alımlarında döviz artışları olumsuz etkilemektedir
Türkiye gelişmekte olan ülkeler kategorisinde yer almaktadır
Bu bağlamda kalkınma açısından fason üretimin önemi büyüktür
Türkiye sanayisi içinde fason üretim önemli bir yer teşkil etmektedir
Büyük işletmeler esnek üretim sistemleri çerçevesinde fason üretim yaptıracakları işletmeleri, ülkenin esnek üretim sistemlerine uygunluğuna göre belirlenir
Kalkınmanın ilk basamağı olan fason, esnek üretim sistemi ile entegreli durumdadır
Bu bağlamda Türkiye esnek üretimi sistemlerine uyumu fasonu çekmesi açısından önem arz etmektedir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul