12-20-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Amino Asitler - Lisin Nedir?
Lisin
Lisin (Lys, K) bir alfa-aminoasittir Kimyasal formülü HO2CCH(NH2)(CH2)4NH2 ve molekül ağırlığı 146 188 g/mol?dür Sistematik adı 2,6-diaminoheksanoik asittir Kodları AAA ve AAG şeklindedir İnsan vücudunda sentezlenmez, bu nedenden dolayı esansiyel bir aminoasittir
Lisin, arginin ve histidin gibi bazdır Genelde epsilon-amino grubu hidrojen bağlarına katılır ve katalizde genel bir baz olarak bulunur
(Yaygın post-translasyonel değişimler epsilon-amino grubun metilasyonunu (metil-, dimetil-, and trimetillisin oluşturarak) içerir Sonraki değişim kalmodulinde gerçekleşir Lisindeki diğer bir post-translasyonel değişim asetilasyon ve ubikitinasyon proseslerini içerir )
Biyosentezi
Esansiyel bir aminoasit olan lisini hayvanlar sentezleyemez Bitkiler ve mikroorganizmalar ise aspartik asitten sentezlerler Kapak zincir reaksiyonu, delta1-piperidin-2,6-dikarboksilata indirgenen dihidropikolinat oluşturur Heterosikliğin açık halkasında lisini meydana getiren pimelik asit türevleri görülür
Lisin biyosentezine katılan enzimler şunlardır:
[*]Aspartokinaz[*]Beta-aspartat semialdehit dehidrojenaz[*]Dihidropikolinat sentaz[*]delta1-piperidin-2,6-dikarboksilat dehidrojenaz[*]N-sukkinil-2-amino-6ketopimelat sintaz[*]Sukkinil diaminopimelat aminotransferaz[*]Sukkinil diaminopimelat desukkinilaz[*]Diaminopimelat epimeraz[*]Diaminopimelat dekarboksilaz
Memelilerde, alfa-ketoglutarat başlangıç transaminasyonu sayesinde asetil-CoA üretmek amacıyla lisin metabolize olur
Dekarboksilasyonla, lisinin bakteriyel parçalanması sonucunda kadaverin çıkar
Sentetik ve rasemik lisin sentezi kaprolaktamla başlar
Besin Kaynakları
Bir insanda günlük lisin ihtiyacı 1-1 5g?dır Lisin, tüm tahıllarda limitleyici aminoasittir
Lisin içeren bitkiler şunlardır: Soya fasulyesi, su teresi, sukabağı, keçiboynuzu, fasulye, kabuklu yemiş, kuşkonmaz, ıspanak, horozbibiği çiçeği, Karaman kimyonu, acı bakla, mercimek
Lisin kaynakları genelde protein bakımından zengin olan besinlerdir Bunların içinde et (kırmızı et, domuz eti ve tavuk eti), peynir, balık ve yumurta da vardır
|
|
|