Prof. Dr. Sinsi
|
İçeriklerine Göre Besin Grupları Nelerdir
Içeriklerine Göre Besin Gruplarının listesi
Içeriklerine Göre Besin Grupları
Ekmek ve tahıl ürünleri:
Kepekli ekmek, şehriye, pilav, makarna, Protein, karbonhidrat, B vitaminleri, demir, kalsiyum
Turunçgiller:
Portakal, limon, greyfurt, A ve C vitaminleri
Yağlar:
Tereyağı, margarin, bitkisel yağlar, balıkyağı, A ve D vitaminleri, temel yağ asitleri
Sebzeler:
Lahana, Brüksel lahanası, ıspanak, taze fasülye, kabak, salatalık, marul, kereviz, Kalsiyum, klor, flor, krom, kobalt, bakır, çinko, magnezyum, potasyum, sodyum, manganez gibi çeşitli mineraller
Proteinli besinler:
Tavuk, balık, et, sakatat, yumurta, peynir, fındık, Protein, yağ, demir, D ve
başta B12 olmak üzere B vitaminleri (B12 vitamini sadece hayvansal gıdalarda bulunur)
Süt ve süt ürünleri:
Süt, kaymak, yoğurt, peynir, dondurma, Protein, yağ, kalsiyum, A, D ve C vitaminleri
Diğer sebze ve meyveler:
Patates, pancar, mısır, havuç, karnabahar, ananas, kayısı, elma, muz, erik, çilek, Karbonhidratlar, A, B ve C vitaminleri
|