Konu
:
Kahve Ve Espresso Arasındaki Farklar
Yalnız Mesajı Göster
Kahve Ve Espresso Arasındaki Farklar
12-20-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Kahve Ve Espresso Arasındaki Farklar
Bugün dünyada en popüler içeceklerden birisi de Kahvedir
Ama kahve konusunda fazla ayrıntılı bilgiye sahip olmayanlar genelde kahve çekirdeği ve espresso çekirdeği arasındaki farkı karıştırıyor
Temelde, ikisi de kahveden üretiliyor fakat espresso farklı bir ürün
Bu karıştırmanın sebebi kahvede espressoda kahve çekirdeklerinden üretiliyor
Çekirdekler aynı olmasına rağmen üretimde izlenen metot ve hazırlıklar sonuçta birbirininden farklı iki ürün elde edilmesini sağlıyor
Kahve çekirdekleri kahvenin meyvesinin içinde bulunur
Genelde bir meyveden iki çekirdek elde edilir
En ünlü kahveler Arabica, Robusta ve Liberica?dır
Arabica ve Robusta bunların arasından en yaygın kullanılan ikisidir
Hem kahve hem espresso bu çekirdeklerden üretilir
Ama birbirinden farklı iki eşsiz tada ulaşmak için farklı harmanlama ve hazırlanma işlemleri geçirirler
Bu işlemler harmanlama, pişirme, soğutma ve konsantre etme
Bir kahve çekirdeğinden eğer normal bir kahve yapılmak isteniyorsa genelde belirli özel bir derecede ısıtırılır
Isıtma sonrası, çekirdekler geniş bir alana yayılır
Evde kullanım için örnek bir espresso makinası
Nespresso markası Türkiye'de de satılıyor ama espresso kartuşlarını yurt dışından getirenlerin sayısı az değil
Bunun sebebi Türkiyedeki yüksek fiyatlar
Eğer çekirdekten espresso elde etmek istiyorsak daha farklı metot ve uygulamalar yapmalıyız
Espresso çekirdekleri daha fazla ısıtma süresi ve daha yüksek sıcaklık ister (genelde 450 derece)
Daha uzun zaman ve daha yüksek sıcaklık espresso çekirdeğinin içindeki yağın çıkmasına izin verir böylece daha zengin, daha sert ve daha yoğun bir aroma karşımıza çıkar
Isıtma sonrası espresso çekirdekleri küçük parçacıklar halinde serilir
Kahve çekirdekleri genelde orta ve dengeli bir bitterlik oranına sahiptir
Fakat espresso biraz daha sert bir rada sahiptir özellikle süt gibi başka bir şeyle karıştırmadan içilirdiğinde bu sertliği doyasıya hissedersiniz
Bu sertliği süt yada biraz daha fazla su katarak dilediğiniz kıvama getirebilirsiniz
Espresso presleme işe üretilirken normal kahvede presleme kullanılmaz
Aslında ?Espresso? derken spesifik bir çekirdekten çeşidinden değilde bir metottan bahsediyoruz desek daha doğru olur
Bir başka fark hazırlanma aşaması
Espresso genelde özel makinaları tarafından hazırlanır (espresso makinaları)
Kahve ise kahve pişirme aletleri ile (elektrikli cezve vb
) yapılır
Sonuçta iki makinadan da farklı tatlarda ve aromalarda ürünler meydana gelir
Espresso denince akla kafeler gelirken, kahve tüketimi daha pratiktir ve iş alanları da bu tüketim yerlerinden bahsedilebilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul