12-01-2012
|
#1
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Besinleri Derin Dondurucuda Nasıl Saklarız?
Besinleri Derin Dondurucuda Nasıl Saklarız?
1)Tat,koku ve görüntü açısından kaliteli olan gıdaları kullanın
2)Bir anda çok gıda dondurursanız,enerji harcaması artar Bu nedenle ilk miktarın donmasını bekleyin
3)Kapları sonuna kadar doldurmayın Çünkü sıvı donduğunda genişler Kapların üzerine içeriğini,gıdanın miktarını ve tarihini yazın
4)Et ve balık yavaşça buzdolabında çözdürülmelidir Sebze ve meyve daha hızlı çözdürülebilir
5)Orman meyveleri renk kaybına uğrarsa şekerli su serpiştirebilirsiniz
6)Çözdürülen ve tekrar dondurulmak zorunda bırakılan ürünleri belirleyin ve uzun süreli saklamayın Bu gıdaları yüksek ısıda pişirin
Şimdi Bu Gıdaları Nasıl Hazırlayalım ve Ne kadar Saklayalım?
PİŞİRİLMİŞ YEMEKLER:Dondurmadan önce iyice soğumaya bırakın ve küçük porsiyonlar halinde dondurun
Dayanma Suresi:Yemeğin içindeki en hassas besine göre belirleyin
ET,SUCUK,SALAM,SOSİS:Kıyma sadece çok tazeyken ve küçük porsiyonlar halinde dondurulur Salam,sucuk ve sosiste dilimlerin arasına folya yerleştirebilirsiniz
Dayanma Suresi:Yağlılar 1 ay,yağsızlar 3 ay
EKMEKLER:Ekmeği kolaylıkla dilimler halinde veya bütün olarak donduruğ çözdürebilirsiniz Sandöviç ekmeklerinin bazılarının üzerindeki sert kısım çözdürülürken dökülebilir
Dayanma Suresi:1-3 Ay
MUTFAK OTLARI:Maydonoz,Frenk Soğanı,rondolayın Otları suyla birlikte buz kalıplarında dondurabilirsiniz
Dayanma Suresi:8 Ay
MEYVELER:Orman Meyvelerini yıkayın ve Önceden bir tepsiye yayarak dondurun Sonra dondurucu poşetlerine doldurun Üzüm gibi bol sulu meyveler derin dondurmaya uygun değildir
Dayanma Suresi:10-12 ay
YEŞİL SEBZELER: Sebzeleri temizleyin ve dondurmadan önce kısa süre haşlayın
Dayanma suresi:Kabak:5-7 ay / Yeşil Fasülye: 8-10 Ay / Pırasa, karnıbahat ve brokoli 11 aya kadar tazeliğini korur
TEREYAĞ VE YUMURTA:Tereyağını folyoya sarıp dondurun Çiğ yumurtada da tuz veya şekerle karıştırılıp dondurulabilir Pişmiş Yumurta derin dondurmaya uygun değildir
Dayanma Suresi: Tereyağ:2-4 ay , Yumurta:8-10 ay
PEYNİR VE SÜT:Sert peynirler soğuya dayanıklıdır Yumuşak peynirler ise değildir Uzun ömürlü homojenize sür derin dondurmaya uygundur,yoğurt değildir Derin dondurulmuş,krema,kahve soslar da pütürlü olur
Dayanma Suresi:Peynir 2 – 4 ay, sür 2 ay
ISPANAK VE MANTARLAR:Mantarlar;Çiğ ve ön haşlanmış olarak derin donurmaya uygundur Ispanak çözdürüp tekrar dondurulabilir ancak hemen soğutulmalı ve oda sıcaklığında bekletilmemelidir
|
|
|
|