Konu
:
Anadol Stc-16
Yalnız Mesajı Göster
Anadol Stc-16
11-30-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Anadol Stc-16
Anadol STC-16
lk prototipi 1972’de geliştirilen STC-16
sadece 1973 ve 1975 yılları arasında üretildi
STC-16 Eralp Noyan tarafından dizayn edildi
Böylece 1961’de dizayn edilen Devrim’den sonra
Türkiye’de dizayn edilerek üretilen ve seri üretimi gerçekleşen ilk otomobil ünvanını aldı
Otosan yönetimini ikna ederek
seri üretime geçilmesi onayını aldı
STC-16 üst gelir seviyesindeki kullanıcıları ve uluslararası rallilerde Anadol markasına prestij sağlamayı hedeflemişti
Belçika’daki Kraliyet Sanat Akademisi (Royal Fine Arts Academy) mezunu olan Eralp Noyan’ın başında olduğu bir ekip tarafından çizilen STC-16
o yıllar gözde spor araba modelleri olan Datsun 240Z
Saab Sonett
Aston Martin
Ginetta & Marcos modellerinden esintiler taşımaktadır
Eralp Noyan
aracın iç ve dış dizayn karakteristiğini II
Dünya Savaşı’nın gelişmiş uçağı olan “Supermarine Spitfire”dan esinlenerek çizdiği ifade edilmektedir STC-16 üretim bandına A4 kodu ile konmuş
kısaltılmış ve modifiye edilmiş Anadol şasi ve süspansiyon sistemi ile 1600cc’lik Ford Mexico motoru kullanılmıştır
Şanjman olarak ise yüksek performanslı İngiliz Ford Cortina ve Capri modellerinin şanjmanları kullanıldı
STC-16’nın ön konsol ve gösterge tabloları
o yılların gözde İtalyan ve İngiliz spor arabalarından hiçbir farkı yoktu
Kilometre ve devir saati dışında
o dönemin yeni detaylarından sıfırlanabilen mesafe göstergesi
Lucas ampermetre
Smiths yağ
benzin ve hararet göstergeleri konulmuştu
11 ay süren proje geliştirme safhası sonunda
deneme sürüşleri için ilk olarak 3 adet STC-16 prototipi hazırlandı
deneme alanları olarak Cengiz Topel havaalanı ile E-5 karayolunun İstanbul-Adapazarı bölümü seçildi
STC-16’nın ilk çarpışma testleri de bu dönemde yapıldı
Daha sonra STC-16
deneme sürüşleri için Otosan Üretim Müdürü Nihat Atasagun tarafından İngiltere’ye M
I
R
A pistine götürüldü
STC-16 İngiltere’deki deneme sürüşlerinde ve görüldüğü otoban ve caddelerde
bir İngiliz markasının yeni spor modeli sanılarak büyük ilgiyle karşılandı ve dikkat çekti
Taşıdığı “320-E” deneme plakası nedeniyle birçok yerde durdurularak bu yeni model hakkında bilgi istendi
Bu testler sırasında pekçok İngiliz pilot tarafından denendi
performans
sürüş ve sürüş emniyeti açısından öneriler alındı ve bu öneriler doğrultusunda değişiklikler yapıldı
Ve
sonunda Nisan 1973’te ilk STC-16 üretim bandından inerek show-room’lardaki yerini aldı
STC-16 isminin “Sport Turkish Car 1600”ün kısaltması olduğu gibi
bu açılımın aynı zamanda “Sport Touring Coupé 1600” anlamında olduğu da ifade edilmektedir
Gençler ise bu açılımı “Süper Türk Canavarı 1600” olarak benimsemişlerdir
Geriye kalan araç sayısı bilinmemekle beraber yaklaşık 70 kadar STC-16'nın yollarda olduğu tahmin edilmektedir
Ne yazık ki
STC-16 üretimi 1973’teki global petrol krizinin yol açtığı ekonomik kriz nedeniyle uzun sürmedi
Benzin fiyatlarındaki aşırı artış ve bir petrol türevi olan fibre-glass maliyetlerindeki artışlar STC-16’nın üretim maliyetlerinin aşırı yükselmesine neden olduğu gibi
bu maliyetlerde yapılacak üretim sonrası satışların sadece yüksek gelir grubuna hitab etmesi ve aracın benzin tüketiminin yüksek olması bu arkadan itişli spor modelin üretim ömrünün çok kısa olmasına neden oldu
O yıllarda
diğer Anadol modellerinin 50
000-55
000 TL olmasına karşılık STC-16 fiyatları 70
000 TL’nin üzerinde idi
Bu nedenle STC-16 müşterileri sadece ralli pilotları
spor araba meraklıları olarak kaldı
Ancak
STC-16 o dönemin gençleri arasında haklı bir üne kavuştu
Geliştirilmiş ve modifiye edilmiş versiyonları Türkiye ve Dünya rallilerinde birçok yarışa girdi ve kazandı
Ralli için geliştirilen modellerde ağır şasi yerine daha hafif şasi ve 140 HP gücünde modifiye motorlar kullanılmıştır
En bilinen STC-16 pilotları olarak; Renç Koçibey
Demir Bükey
Romolo Marcopoli
İskender Aruoba
Cihat Gürkan
Ali Furgaç
Şevki Gökerman
Serdar Bostancı
Murat Okçuoğlu
Cüneyd Işıngör
Mehmet Becce
Hızır Gürel
Derya Karaköse ve Osman Arabacı’yı sayabiliriz
1973 ve 1975 arasında devam eden STC-16 üretimi sırasında toplam 176 araç üretilmiş olup
bunların büyük bölümü 1973’te üretilmiştir
Renk olarak genelde “Alanya Sarısı” olarak üretilen STC-16’lar bu renkle de özdeşleşmiştir
Az sayıda da olsa; dönemin spor arabalarında kullanılan beyaz şeritli kırmızı veya mavi şeritli beyaz renkli olanları da mevcuttur
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul