|  11-29-2012 | #1 | 
	| 
Prof. Dr. Sinsi
 | 
				  İlk Kadın Film Eleştirmenine Onur Ödülü 

İlk kadın film eleştirmenine Onur Ödülü

31
  İstanbul Film Festivali?nin Onur Ödülleri, yönetmen Ali Özgentürk, oyuncular Ayşen Gruda ile Halit Akçatepe ve Türkiye'nin ilk kadın film eleştirmeni Sevin Okyay?a verilecek  
 İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Akbank sponsorluğunda 31 Mart ? 15 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek 31
  İstanbul Film Festivali?nin Sinema Onur Ödülleri?nin sahipleri belirlendi  Bu yıl festivalin Sinema Onur Ödülleri, yönetmen Ali Özgentürk, oyuncular Ayşen Gruda ile Halit Akçatepe ve Türkiye'nin ilk kadın film eleştirmeni Sevin Okyay?a takdim edilecek  
 İstanbul Film Festivali tarafından her yıl verilen Sinema Onur Ödülleri  bu yıl Türkiye sinemasına yıllar boyu emek vermiş dört değerli isme  takdim edilecek
  Yönetmen Ali Özgentürk, oyuncular Ayşen Gruda ile Halit  Akçatepe ve yazar Sevin Okyay, bu yılki Sinema Onur Ödülleri?ne layık  görüldü  Ödüller, 30 Mart Cuma akşamı Lütfi Kırdar Sergi ve Kongre  Sarayı?nda yapılacak olan 31  İstanbul Film Festivali Açılış Töreni?nde  verilecek  
 Ali Özgentürk, 1960?larda belgeseller ve kendi kurduğu sokak  tiyatrosuyla başladığı sanat yaşamına, Yılmaz Güney ve Zeki Ökten?e  asistanlık yaparak devam etti
  1979 yılında Hazal filmi ile yönetmenliğe  adım atan Özgentürk, kendine özgü senaryoları ve sinema dilini  yenilemeye yönelik filmleriyle, kuşağının en etkili isimlerinden biri  oldu  Hazal, At ve Bekçi gibi filmleriyle ulusal ve uluslararası alanda  büyük başarılar kazanan Özgentürk, çok tartışma yaratan Su da Yanar,  Çıplak ve Mektup gibi filmlerinin yanı sıra geniş çapta ilgi gören  Balalayka, Kalbin Zamanı ve en son Görünmeyen gibi filmleriyle, Türkiye  sinemasındaki ayrıksı kimliği ve arayış içindeki heyecanını her zaman  sürdüren isimlerden biri oldu  
 İstanbul Film Festivali?nin Sinema Onur Ödülü?ne layık görülen Ayşen  Gruda, bugün Türkiye sinemasının ?komik kadın? tiplemelerini  üstlenenlerin başında yer alıyor
  1975?te başladığı kariyeri boyunca  sürekli üreten ve kendini geliştiren Gruda, özellikle Arzu Film ? Ertem  Eğilmez?in Hababam Sınıfı ve Erler Film?in Gırgıriye serilerinde, Kemal  Sunal ve Şener Şen gibi usta oyuncularla birlikte başarılı  kompozisyonlar yarattı  Gruda, 2010 yılında gösterime giren Kâğıt filmi  ile yardımcı oyuncu dalında aldığı Altın Portakal Ödülü ile başarılı  sanat hayatına devam ediyor  
 1943?te henüz beş yaşındayken sinema dünyasına adım atan Halit Akçatepe,  1963 yılında Yasak, Gündoğarken ve Semaya Baktım Seni Gördüm  filmlerinin ardından, 1970?lerden sonra Arzu Film?in yapımlarında  canlandırdığı kahramanın can dostu sempatik kişiliklerle belleklere  kazındı
  100?e yakın filmde yer alan ve Hababam Sınıfı?nın ?Güdük  Necmi?si olarak Türkiye sinemasına adını yazdıran Akçatepe, son dönemde  oynadığı dizilerle de başarılı kariyerini sürdürüyor  
 İstanbul Film Festivali?nin ilk yıllarından itibaren festival ailesinin  ve mutfağının içinde bir isim olan Sevin Okyay, Türkiye'nin ilk kadın  sinema eleştirmeni olmanın yanı sıra yazar, çevirmen, caz-polisiye-spor  eleştirmeni ve radyo programcısı olarak yıllardır başarılara imza atmış  bir isim
  Gündelik hayat kültürü üzerine denemeler de yazan, pek çok  gazete ve dergiye yazılarıyla katkıda bulunan Okyay, yaptığı çeviriler  ve önerilerle de İstanbul Film Festivali?ne yıllardır destek veriyor  
 31
  İstanbul Film Festivali kapsamında, Ali Özgentürk?ün 1981 yılında  çektiği At, Ayşen Gruda?yla Halit Akçatepe?nin birlikte rol aldığı,  Ertem Eğilmez?in kültleşmiş filmi Süt Kardeşler ve Ayşen Gruda?nın ?Kam  Ana? karakterini canlandırdığı Ezel Akay?ın Hacivat Karagöz Neden  Öldürüldü? adlı filmleri de seyirciyle buluşacak   | 
	|  |   |