Prof. Dr. Sinsi
|
Sağlık Bakanlığı'ndan Beslenme Önerileri
Sağlık Bakanlığı Türk Halk Sağlığı Kurumu, Ramazan ayı boyunca yavaşlayan metabolizmanın tekrar düzelebilmesi, vücut ağırlığının dengede tutulabilmesi için bayramdan sonra yeterli ve dengeli beslenmenin yapılması gerektiğini vurgulayarak, bunun yanı sıra öğün atlamamanın, bol su içmenin ve düzenli fiziksel aktivitenin yapılmasını önerdi
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Ramazan Bayramı'nda vatandaşları beslenmelerine dikkat etmeleri hususunda uyardı Kurum tarafından yapılan açıklamada, Ramazan ayı boyunca günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle, bireylerin bayramda psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girdikleri belirtildi Bu davranışın ise hazımsızlık başta olmak üzere, sindirim sisteminde bazı sağlık problemlerine neden olduğu ifade edilerek, geleneksel olarak bayramda şeker, lokum, şekerleme, çikolata, şerbet, tatlı ve tuzlu hamur işleri (börek, baklava vb) sıklıkla ikram edildiği ve bu gıdaların kan şekerini hızla yükselten, enerji içeriği yüksek gıdalar olduğu kaydedildi
Ramazan ayı boyunca yavaşlayan metabolizmanın tekrar düzelebilmesi, vücut ağırlığının dengede tutulabilmesi için bayramdan sonra yeterli ve dengeli beslenmenin yapılması gerektiği vurgulanarak, bunun yanı sıra öğün atlamamanın, bol su içmenin ve düzenli fiziksel aktivitenin yapılması gerektiği ifade edildi
Bayramda birdenbire sık tüketmenin sindirim sistemi rahatsızlıklarının yanı sıra kan şekerinin hızlı yükselmesine de neden olarak çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceğinin altı çizilen açıklamada şunlar kaydedildi:
"Vatandaşların bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat etmeleri, aşırıya kaçmamaları, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini unutmamaları gerekmektedir Yeterli ve dengeli beslenmek için, dört temel besin grubunda bulunan çeşitli besinler en az 3 ana ve 2 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalıdır Bu besin grupları; süt ve süt ürünleri grubu, et-yumurta-kuru baklagiller grubu, sebze ve meyve grubu ile ekmek ve tahıllar grubudur Bu gruplarda yer alan besinler her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmelidir Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler yenilmemelidir Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal vb tatlı besinler bulundurulmamalıdır Domates, salatalık, maydanoz, taze biber vb çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az yağlı peynir tercih edilmelidir Yumurta haşlanmış olarak yenilmeli, sucuk, salam, sosis vb yağlı besinlerden, börek vb hamur işi gıdalardan uzak durulmalıdır Ekmek olarak tam buğday unlu, kepekli ya da çavdar ekmeği tercih edilmesi kan şekerini kontrol altında tutar ve tokluk hissi verir Ramazan süresince iftar ve sahur olan iki ana öğün, bayramın başlamasıyla birlikte sabah, öğlen ve akşam olarak 3 ana ve en az 2 ara öğüne dönüştürülmelidir Besinler iyi çiğnenmeli, yemekler hızlı yenilmemelidir
Ramazan bayramı boyunca şeker, şekerli gıdalar (tatlılar, çikolata vb) tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır Eğer tatlı tüketimi çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir İkramda bulunurken ise hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlılar, taze veya kuru meyveler; şerbetler yerine taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata, ayran vb içecekler sunulmalıdır
Bayram süresince ve bayramdan sonra sıvı alımı arttırılmalı, günde yaklaşık 1 5- 2 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata ve az şekerli komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir
Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif (posa) içeriği yüksek olan sebze, meyve ve kuru baklagiller tüketilmelidir Yetişkin bireyler imkanlar dahilinde günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmelidirler Lif (posa) içeriği yüksek bu besinler aynı zamanda kan şekerinin de hızla yükselmesini engellerler "
|