11-29-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
'Yediğiniz Sebze-Meyve Yüzünüze Yansıyor'
İngiltere'de bilimadamları bir kaç hafta meyve sebze yemenin bile cilt rengini güzelleştirdiğini belirtiyor
Edinburgh'daki St Andrews Üniversitesi tıp fakültesi uzmanları, 35 kişilik bir grubun beslenme alışkanlıklarını inceledi
Uzmanlar, daha çok yeşil sebze yiyenlerin tıklayın daha canlı bir ten rengine sahip olduğu sonucuna vardı
Altı hafta içinde sağlıklı beslenen kişilerin ciltlerinde "altın bir ışıltı" oluştuğu, kötü beslenen kişilerde ise bozulma ve solgunluk oluştuğu belirtiliyor
Yenilen sebze meyvenin kişinin dış görünümüne yansıyarak cazibesini arttırdığı görüşü başka bilimsel çalışmalarda da ortaya atılmıştı
Pek çok sebze ve meyvede bulunan ve sarı ve kırmızı renk veren karotenin cilt rengini etkilediği, çok uzun yıllardır biliniyor
Ancak normal ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığının ne düzeyde etki ettiği net değildi
St Andrews Üniversitesi sağlık psikolojisi uzmanı tıklayın Dr Gözde Özakıncı ve meslekdaşları, altı haftalık çalışmalarında çoğu beyaz, 35 gönüllü öğrencinin ne kadar sebze ve meyve aldığının kaydını tuttu
Gönüllülerden bu süre içinde solaryum, makyaj ve bronzlaştırıcı krem kullanmamaları istendi
Tenlerinin renk tonu özel bir araçla, deney öncesinde, sırasında ve sonrasında incelendi
'Güzellik' motivasyon sağlayabilir
Elde ettikleri sonuçlar, sebze meyve tüketiminde meydana gelen değişimlerin cilt rengini de değiştirdiği yönündeydi
Aynı ekibin daha önce yaptığı bir çalışmada da cilt renginde hafif değişikliklerin bile yüzün çekici olarak algılanması ile bağlantısı olabileceği belirlenmişti
Uzmanlar, makalede "beslenmede ufak değişiklikler bile cilt tonunda gözlenebilir iyileşme sağlayabiliyor" diyor
Bununla birlikte, benzer bir uygulamanın yaşlılarda farklı sonuç verebileceğini, beyazlar dışındaki ırklar için de ayrı bir çalışma gerekebileceğini söylüyorlar
Bilim ve tıp makalelerinin yer aldığı bilimsel halk kütüphanesi yayını PLoS One'da yayınlanan makalenin tüketim ve görünüm arasındaki bağlantıyı tam olarak kanıtlamadığına inanan uzmanlar da var
Cambridge Üniversitesi'nden beslenme uzmanı Dr Glenys Jones yiyeceklerin nasıl pişirilip tüketildiğinin sebze-meyveden alınan karoten miktarını önemli ölçüde etkilediğine, ancak bu farkların çalışmada göz önüne alınmadığına dikkat çekti
Jones yine de çalışmanın insanları daha sağlıklı beslenmeye teşvik etmek açısından önem taşıdığını belirtti; "sebze meyveler sadece cildimiz değil, genel sağlığımız için faydalı" dedi
İngiltere'de halkın yüzde 75'inin meyve sebze tüketimi önerilen ortalama düzeyin altında
Uzmanlar, "daha iyi bir görünüm" fikrinin, insanları motive etmede önemli bir katkı sağlayabileceğini düşünüyor
Dr Gözde Özakıncı, beslenme alışkanlıklarını değiştirmek açısından "bir kaç hafta içinde daha iyi görüneceğinizi bilmek, ilerleyen yıllarda sağlıklı olacağınız beklentisinden daha etkili olabilir" diyor
|
|
|