Konu
:
Küflenmiş Besin Kanser Nedeni
Yalnız Mesajı Göster
Küflenmiş Besin Kanser Nedeni
11-29-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Küflenmiş Besin Kanser Nedeni
Besinlerdeki ölüm tehlikesi taşıyan küflerle çoğumuz günlük hayatta sık karşılaşır ama önemsemeyiz
“En fazla zehirlenirim” diyerek ekmeğin küflü kısmı atılır
diğer tarafı yenilir
Oysa küf
buzdağı gibidir
Küflenme çok hızlı ilerlemiş ve besinin göremediğiniz bölümlerine geçmiştir
Küfün içerdiği zehir
mikotoksin olarak adlandırılan madde çoğu kanser türünün oluşumuna yol açar
Bazı küflerin metabolizmaları sonucu ürettikleri mikotoksinlerden aflotoksinler en çok; yağlı tohumlar
kuru bakliyat
sert kabuklu meyveler
kuru meyveler
tahıllar
peynirler
süt ve süt ürünleri ile meyve sularında bulunur
Özellikle kırmızı pul biberde aflatoksine rastlanmıştır
Bu yüzden baharatların uygun koşullarda saklanması sağlanmalıdır
Aflotoksin
karaciğer kanserine neden olur
Star'dan Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez'in yazısına göre
bu toksinler ışığa karşı duyarlıdır
Güneşte bekletildiklerinde bir günde yüzde 50’si bozulur
pişirme sıcaklığına da dayanıklıdır
Ancak 270 derecede bozulur
Pirinç pişirilse de zehiri yok olmuyor Mikotoksinlerin ikinci grubu ise trikotesenlerdir
Bunlar saklama süresince bozulmaz
normal pişirme ile harap olmaz
Bu toksinleri üreten küfler; mantarlar
mısır ürünleri
pirinç ve diğer tanelerde yer alır
Zehirlenmeler daha çok küflenmiş tahılla beslenen kişilerde
tatlı patateste üreyen belli bir küfün
sarı pirinçte oluşan kanser yapıcı mikotoksinin
küflenmiş meyve ezmesi ve sularının tüketimi ile oluşabilmektedir
Mikotoksinlerden biri de küflü pirinç ve arpada bulunan okratoksindir
Bu toksinböbrek hastalıklarına neden olabilir
Toksinleri önlemenin en etkin yolu ise
tanelerin tam olgunlaşmamış olarak hasat edilmesi ve nemin yüzde 15’in altında tutulmasıdır
Tanelerin saklandığı yerin nemi arttıkça küfler de çoğalır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul