Yalnız Mesajı Göster

Yöresel Peynirlerimiz Ve Özellikleri

Eski 11-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yöresel Peynirlerimiz Ve Özellikleri



Yöresel Peynirlerimiz ve Özellikleri

Abaza Peyniri



Abaza kökenli ailelerin yapmış olduğu Adapazarı ve Bolu yöresine ait bir peynirdir Koyun, manda ve inek sütü karıştırılarak yapılır 8 litre sütten yaklaşık 2 kilogram peynir elde ediliyor Süt, peynir mayasıyla birlikte 2 saat bekletiliyor Maya tuttuktan sonra ortaya çıkan peynir elle bir araya toplanıyor Bir sahanda sıkıştırılıyor ve bir gün bekletiliyor Kaynayan suda dilimler halinde karıştırılan peynire istenilen şekil (örgü, tekerlek) verilebiliyor Taze veya 3-4 ay bekletildikten sonra afiyetle yenir

Elastiki, orta sertlikte, örgü biçiminde ve kendine has hafif tuzlu bir tadı vardır

Adana Toros Keçi Peyniri



Toros Dağları’nda yetişen keçi sütünden yapılan, az yağlı, tuzlu, sert bir peynirdir

Antakya Çörekotlu Çömlek Peyniri



Kulplu büyük küpler içinde peynir, çökelek ve çörekotu bastırılarak külün içine gömülür ve 3 – 4 ay olgunlaştırılır

Antakya Kesme Peyniri



Antakya yöresinin tuzlu, az yağlı, geleneksel bir peyniridir Kızartılarak ve/veya sade olarak kahvaltılarda kullanılmaya uygundur

Antakya Sıkma Peyniri



Az yağlı, az tuzlu kaynamış bir peynirdir

Tuzsuz Çerkez Peyniri



Tam yağlı koyun sütünden yapılan, hem yağlı, hem de az tuzlu diyet yapanlar için ideal bir peynirdir Kahvaltılarda, böreklerde ve kızartılarak yenilmeye uygundur

Diyarbakır Örgü Peyniri



Sütün bol olduğu, bahar aylarında, tuzsuz peynir kellerinin, dilimlere bölünüp yoğrulması ile yapılan peynirdir Bir süre suda bekletilerek kahvaltılarda yenir


Alıntı Yaparak Cevapla