Konu
:
İftar Sofralarının Vazgeçilmez İçeceği: Meyan Şerbeti
Yalnız Mesajı Göster
İftar Sofralarının Vazgeçilmez İçeceği: Meyan Şerbeti
11-29-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
İftar Sofralarının Vazgeçilmez İçeceği: Meyan Şerbeti
Ağustos sıcağına denk gelen Ramazan ayında iftar sofraların vazgeçilmez içecekleri arasında yer alıyor
Şanlıurfa’da iftara yakın saatlerde şerbet satan işyerlerinin önünde zaman zaman kuyruklar oluşuyor
Doğal meyan kökü bitkisinden üretilen ve temiz ve hijyene dikkat edildiğinde bazı hastalıklara iyi geldiği belirtilen "Meyan kökü şerbeti"
yaz aylarında ve özellikle Ramazan aylarında bölge insanlarının en önemli içeceklerinden biri olarak ön plana çıkıyor
Bölgedeki bir çok kentte olduğu gibi Şanlıurfa’da da ana cadde ve sokaklarda seyyar satıcılar ve şerbetçi dükkanlarınca satılan şerbetin fiyatının da ucuz olması dolayısıyla her bütçeye hitap ediyor
Gündüz gölgede hava sıcaklığının 40 derece civarında seyrettiği Şanlıurfa’da
iftara yakın saatlerde vatandaşlar
bilinen bazı şerbetçilerin önünde zaman zaman kuyruklar oluşturuyor
Sarayönü Caddesi yakınlarında yıllardır meyan şerbeti üreten ve ürününü birkaç yıl önce Türk Patent Enstitüsüne de tescil ettirdiğini belirten Abdullah Culha
iftar saatlerinde işyeri önündeki yığılmaların önüne geçmek için aynı noktaya ikinci dükkanı açarak
müşterilerine hizmet sunmaya çalıştığını söyledi
Bölgede meyan şerbetinin çok sevildiğini ifade eden Abdullah usta
yalnızca kendi işyerinde günde yaklaşık 1 ton civarında şerbet satıldığını belirtti
Yarım asra yaklaşan mesleki tecrübesinin bulunduğunu dile getiren Çulha
şerbetin hazırlanmasında temizliğe ve kaliteye önem verdiklerini ifade ederek
şöyle konuştu:"Yerli meyan kökü kullanıyoruz
Özellikle Ramazan’da satışlarımız artıyor
İşimizi resmi olarak
belgeli yapıyoruz
Ne kadar müşteri gelirse gelsin herkese yetecek kadar şerbetimiz var
Şerbetimize herhangi bir katkı maddesi karıştırmıyoruz
Farklı yörelerden ve topraklardan getirttiğimiz meyan köklerini kullanıyoruz
"
Meyan şerbeti:
Türkiye’nin birçok bölgesinde özellikle de akarsu kenarlarında yetişen meyan bitkisinin köklerinden yapılan şerbet
Osmanlı’dan beri tüketiliyor
Günümüzde de özellikle Güneydoğu’daki kentlerde hemen her köşe başında daha çok seyyar satıcıların sırtlarında taşıdıkları özel güğümlerde satışa sunulan meyan şerbeti
özellikle yaz sıcaklarında ve Ramazan ayında tercih ediliyor
Bu arada uzmanlar
sağlıklı insanlarda harareti dindirmesi ve böbreği koruyucu etkisi gibi çeşitli faydaları bulunan meyan şerbetinin; yüksek tansiyon
kalp ve böbrek yetmezliği olanlara zararlı olduğunu belirtiyor
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul