Konu
:
Fıstıklı Ve Sultani Lokumlu Kütük Pasta
Yalnız Mesajı Göster
Fıstıklı Ve Sultani Lokumlu Kütük Pasta
11-29-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Fıstıklı Ve Sultani Lokumlu Kütük Pasta
Malzemeler
Pandispanyası
için
(cup: amerikan cup ölçüsü, 1 cup = 250 ml)
5 yumurta
1/3 cup + 1 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı kakaolu kekun (marketlerde satılıyor
mutlaka kekun ile yapın
)
2,5 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilin
İç Kreması için
2,5 su bardağı süt
2 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı un
4 tatlı kaşığı mısır nişastası
1 paket vanilya
3 yemek kaşığı toz antep fıstığı
Dış kreması için
1 yemek kaşığı mısır nişastası
2,5 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı kakao
1 çimdik tuz
1/2 kutu krema
1/2 su bardağından 1 parmak fazla süt
150 gr küvertür çikolata
Yapılışı
Standard pastaların aksine bu pastada pişen kek dinlendirilmediği için keki pişirmeden önce kremayı hazırlayın
Dış kremanın hazırlanması
Çikolatayı küçük parçalar halinde doğrayıp derin bir kaseye alın
Tencereye çikolata hariç tüm malzemeyi ekleyin
Yüksek ateşte sürekli çırpma teli ile karıştırarak kaynayıp göz göz olana kadar pişirin
Göz göz olmaya başladığında ocağın altını kapatın
Çikolatanın üzerine boşaltın
Çikolata eriyene kadar çırpma teli ile çırpın
Üzerini streç filmle (kremanın üzerine yapışacak şekilde) kapatın
Soğumaya bırakın
Kremanın hazırlanması
Bir tencereye kremanın fıstık ve vanilya dışında tüm malzemeyi ekleyin
Yüksek ateşte sürekli çırpma teli ile karıştırarak kaynayıp göz göz olana kadar pişirin
Göz göz olmaya başladığında ocağın altını kapatın
Derin bir kaseye boşaltın
Vanilya ve fıstığı ilave edip mikserle 2-3 dakika çırpın
Üzerini streç filmle (kremanın üzerine yapışacak şekilde) kapatın
Soğumaya bırakın
Pandispanyanın hazırlanması
Fırını alt-üst konumda (asla turbo olmayacak) 200 derecede ısıtın
Fırın tepsisini yağlayın
Üzerine tabanı kaplayacak kadar yağlı kağıt serin
Yağlı kağıdın üzerinden bir kere daha yağlayın ve un serpiştirin
(standard boy fırın tepsisine göre, ankastre veya solo modellerin tepsilerine uygun
)
Yumurtaların beyazlarını ve sarılarını ayırın
Her ikisinide ayrı ayrı mutlaka çelik veya cam kaseye alın
Yumurtanın sarılarını 1/3 cup şekerle iyice köpürüp kabarana kadar mikserle çırpın
İçine vanilyayıda ilave edip çırpmaya devam edin
Ayrı bir yerde un ve kakaoyu birlikte en az iki kere eleyin
Unlu karışımı yumurtanın sarılarına ilave edip mikserle çırpın
Ama çok çırpmadan sadece kuru malzemenin karışmasını sağlayın
Yumurtanın aklarını temiz, yağsız ve kuru, cam veya çelik ama en güzeli bakır bir kasede bir çimdik tuz ile kabarana kadar çırpın
Kalan 1 kaşık şekeri kabaran yumurta aklarına ilave edip parlak tepecikler oluşturana kadar çırpmaya devam edin
Yumurta aklarını sarılarına bir spatula yardımıyla akların havasını söndürmemeye özen göstererek karıştırın
Bu aşama çok önemli onun için yavaş hareket edin
Spatulanızı hep aynı yönde karışımın çevresinden alarak karıştırın
Yani asla doğrudan karışımın göbeğine spatulayı batırmayın
Karışımı hazırladığınız tepsiye dökün ve spatula ile her yerine yayın
Tepsiyi tezgahtan 2-3 cm yukarı kaldırıp bırakın
Bu işlemi bir iki kere tekrarlayın
Böyleyin kekin yüzeyi düzelip içindeki fazla hava kabarcıkları çıkacaktır
Isınmış fırına sürün
Yüksek ısıdaki fırına süreceğiniz için ve kek ince olduğu için çok kısa zamanda pişecektir
En fazla 10 dakika diyebilirim
Fazla pişmemesi gerekiyor
O zaman kenarları kuruyup kırılma yapabilir ve rulo yaparkende çatlayabilir
Onun için fırından gözünüzü ayırmayın
Kek kenarlardan toplanmaya başladıysa pişmiş demektir
Pastanın biraraya getirilmesi
Kek fırından çıktığı andan itibaren soğumaya başlar
En fazla 5 dakika içinde soğumuş olacaktır
Tezgaha genişçe yağlı kağıt serin
Üzerine bir süzgeçle pudra şekeri ve kakao serpin
Soğuyan keki bu yağlı kağıt üzerine ters çevirin
Burda dikkat edilmesi gereken eğer kekin kenarları fazla pişmişse kıtır kıtır olmuştur
O kıtırları tırtıklı bir ekmek bıçağıyla kesin ki rulo yaparken keki zorlamasınlar
Ters çevirdiğiniz kekin üzerine krem*****n tamamını boşaltın
Bir bıçak veya uzun bir spatula yardımıyla kremayı tüm kek yayın
Ortasına uzun sultani lokumu koyun
Alttaki yağlı kağıt yardımıyla olabildiğince sıkı bir şekilde rulo yapın
En son yağlı kağıt ile pastayı paket yapın
Bir şeker gibi yanlarından büzün ve buzdolabına kaldırın
En az 5-6 saat buzdolabında dinlendirin
Süslemek için dinlenen pastayı buzdolabından çıkarın
Yağlı kağıttan ayırın
İster kütük pasta şeklinde 1/3 ünü çapraz kesip yanına yerleştirin isterseniz bir bütün olarak servis tabağına yerleştirin
Üzerine hazırladığınız dış kremasını bir bıçakla sürün
Çatalla ağaç görüntüsü verin
Mantar çikolatalar ve renkli şekerle dekore edin
En son üzerine pudra şekeri eleyerek kar yağdırın
Afiyet olsun
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul