11-29-2012
|
#1
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bu Da İstanbul Usulü İmambayıldı
Patlıcan ilik gibi pişmiş, soğanlar karamelize olmuş; domatesin asidi, soğanın ve şekerin tatlılığıyla iyi dengelenmiş
Malzemeler:
6 kişilik
500 gr bostan veya kirmastı patlıcanı ( 6 adet 14 cm boyunda)
500 gr kuru soğan (5-6 adet, orta boy)
650 gr tarla domatesi (2 - 3 adet, büyük boy pembe domates veya tarla domatesi)
6 adet (100 gr ) tatlı sivri biber
18 diş sarmısak
Yarım demet (50 gr ) maydanoz
2 tatlı kaşığı toz şeker
Deniz tuzu
300 ml sızma zeytinyağı
Tarif:
Patlıcanların sap kısımlarını bir-iki parmak kalacak kadar kesin Sapın kenarındaki yeşil parçaları bıçakla alın Patlıcanları uzunlamasına, ortadan ikiye kesin İçlerinin çekirdeksiz olması makbuldür İçlerini bol tuzla tuzlayın ve siz diğer malzemeleri hazırlayana kadar, acısının çıkması için bir köşede bekletin
Soğanların kabuklarını soyun ve yıkayın Ortadan ikiye kesip, yarım ay biçiminde doğrayın
Domatesleri, birkaç dakika kaynar su içinde bekletip, soğuk suya sokun Böylece kabukları kolayca soyulabilir Kabuklarını soyduğunuz domatesleri, tavla zarı büyüklüğünde doğrayın
Sivri biberlerin çekirdeklerini çıkartın ve ince ince doğrayın
Sarmısakların kabuklarını soyun ve yıkayın 6 tanesini zar gibi ince ince doğrayıp, kalanını tüm bırakın
Maydanozları yıkayıp, ince ince doğrayın Patlıcanları iyice yıkayın Tatlı kaşığı yardımıyla içini hafifçe oyun İçinden çıkan patlıcanları tavla zarı büyüklüğünde doğrayın
Genişçe bir tencerenin içine soğanı, domatesi, sivri biberi, sarmısakları, maydanozu ve doğradığınız patlıcan içlerini koyun Şeker ve tuz ekleyin Son olarakta, bütün zeytinyağını üzerlerine döküp, karıştırın
Üzerlerine patlıcanları - kesik yüzleri alta bakacak şekilde - dizin Patlıcanların tek sıra halinde olması önemli Patlıcanlar üst üste gelmemeli Bu yüzden tencere büyüklüğüne dikkat edin
Tencerenin kapağını kapatın, Ocağın orta gözünde, kısık ateşte 2 - 2 5 saat pişirin Ara sıra, tencerenin içindeki yağı, patlıcanların üzerine gezdirin Bu sürenin sonunda patlıcanlar, tamamen pişmiş olmalı Onları çıkarıp, kesik yüzleri bize bakacak şekilde, servis tabağına dizin Yemeğin yağından, birer kaşık içlerine dökün
Tenceredeki malzemeleri pişirmeye devam edin Yarım saat - 45 dakika daha iç malzemesi pişmeli, soğanlar karamelleşmeli, suyunu tamamen çekmeli ve hatta tencerenin dibine hafifçe yapışmalı
Pişen içi, kaşık yardımıyla patlıcanların içine doldurun Tencerenin dibindeki yağı üzerlerine gezdirin Soğuyunca, üzerlerine maydanoz, nane yaprakları serpiştirip, servis yapın
|
|
|
|