Yalnız Mesajı Göster

Mutfaktan Bilgiler

Eski 11-29-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Mutfaktan Bilgiler



imon ve portakal kabuklarını yıkayıp fırında iyice kuruttuktan sonra, mutfak robotunda un gibi öğütün Bir kavanozda saklayacağınız bu meyve ununu kek, pasta, muhallebi vb tariflerde kullanabilirsiniz
* Ölçüyü kaçırıp çok fazla haşladığınız makarnayı, ertesi gün nefis bir sebzeli makarna salatası yaparak değerlendirebilirsiniz
* Meyvesini yediğimiz kirazın saplarını sakın atmayın Bu sapları kurutarak sağlıklı bir çay yapabilirsiniz İki avuç kiraz sapını 1 litre suda 10 dakika kaynatarak hazırlayacağınız çay, hem böbrekleri çalıştırır, hem de iyi bir antioksidandır

* Kuru fasulyenin suyu çok duru olmuşsa, kıvamı dengelemek için bir kepçe fasulyeyi ezip yemek suyunun içine ekleyebilirsiniz
* Milföy hamurunun tepsiye yapışmasını önlemek için, tepsiyi yağladıktan sonra üzerine galeta unu serpebilirsiniz
* Hazırladığınız sosun veya kremanın kıvamında olması için mutlaka tahta kaşık tercih edilmelidir Madeni kaşıklar çabuk ısındığından, kremaya sıcaklığını geçirip kıvamı bozabilir

Patlıcanı yağda kızartmadan önce, tuzlu suda 5-10 dakika bekletin Kızartma sonunda ne kararacaktır, ne de fazla yağ çekecektir
* Nar gibi kızarmış bir tavuk için, pişmesine yakın üzerine tuzlu su sürmeyi deneyin
* Kızartma yağının ideal sıcaklığa geldiğini anlamak için kızartılacak malzemeden küçük bir parçayı yağa atın 20 saniyede yüzeye çıkıyorsa yağ istenilen sıcaklıktadır
* Herhangi bir şeyi kızarttıktan sonra yağı ikinci bir defa daha kullanmak istiyorsanız, bu yağı ince bir süzgeçten süzün ve cam kavanozda saklayın Bir kere daha kullanın, daha fazla kullanmayın!
* Patates kızartırken iki şeye dikkat etmelisiniz Birincisi soyup doğradıktan sonra bol suyla çalkalayın vekuru bir bezle iyice kurulayın Çünkü kesik yerlerinde açığa çıkan nişasta, tıpkı bir tutkal gibi parçaları birbirine yapıştırır İkinci dikkat edeceğiniz şey, yağdan çıkardıktan sonra hemen tabağa alıp tuzlamak olmalıdır Tuz fazla yağı ve buharı emer
* Kızartma yaparken kızgın yağın çevreye sıçramaması için, yağı kızdırmadan önce tavanın içine bir miktar tuz atarsanız, yağınız sıçramayacağı için güvenle kızartma yapabilirsiniz
* İyi bir kızartma yağı, sadece ilk anda köpürür ve fritözde yapışkan artık bırakmaz

* Balığın taze olup olmadığı parlak gözlerinden, koyu kırmızı süzgeçlerinden anlaşılır
* Midye, istiridye gibi kabuklu deniz ürünlerinin tazeliğini anlamak için, elinizle şöyle bir tartın Ne kadar ağırsa o kadar tazedir
* Brokoli alırken lekesiz ve canlı, yeşil olanını tercih edin
* En dikkatli seçilmesi gereken gıda mantardır Kültür mantarının lekesiz olanını ve renginin beyaza yakın ya da hafif bej olanını tercih edin

Sucuğu soymak için, sivri uçlu bir bıçakla boydan boya çizdikten sonra, nemli bir bezle silin
* Domatesi soymak için önce kaynar suya batırıp çıkartın, kabuğu kendiliğinden soyulacaktır

* Yağın kolay sindirilmesini sağlamak için sebzeleri az suda ve hafif ateşte yağsız olarak pişirin Pişme tamamlanınca üzerine bir miktar yağ koyun Yağın her tarafa dağılması için tencereyi hafifçe silkeledikten sonra; kapağını kapatın ve bir kaç dakika bekletin Bu yöntemle pişen sebzeler yağı emmediğinden hem sindirimleri kolay olur, hem de daha az yağ kullanılmıştır
* Kek yapımında kullanılacak un önceden elenirse, zerrelerin arası hava dolar ve kekiniz daha iyi kabarır
* Salata yapraklarını temizlemenin en iyi yolu, son yıkama suyuna biraz sirke katmaktır Yıkanan sebzeleri çok uzun süre suda bekletmeyin Çünkü vitamin ve minerallerini kaybeder
* Enginarlar bütün de olsa, çanakları da pişirilirse suyun üzerinde yüzerler Bunun için tencereyi kapağıyla değil, temiz bir bezle kapatırsanız, bez buhardan şişer ve oluşan basınç enginarları dibe iter
* Havuç, taze fasulye gibi renkli sebzeleri kaynar suda haşladıktan hemen sonra buzlu suyun içine atarsanız, pişmelerini şoklama yöntemiyle durdurup renklerini kaybetmelerinin önüne geçmiş olursunuz
* Pişirdiğiniz ciğerin daha lezzetli olmasını isterseniz, ciğeri pişirmeden yarım saat kadar önce sütün içinde bir süre bekletin Bu şekilde tadı çok daha güzel olacaktır

Uzun süre dolapta kalıp pörsüyen salatalığı yıkadıktan sonra 10-15 dakika limonlu suya yatırırsanız, yine taze görüntüsünü elde edebilirsiniz Aynı yöntemi maydanoz için de uygulayabilirsiniz
* Keklerinizin taze kalmasını sağlayarak saklamak için keki pişirdikten sonra iyice soğumasını bekleyin Daha sonra, keki kalıbında ve üstü kapalı olarak serin ve kuru bir yerde muhafaza edin

Kabuklu sebzelerin ve meyvelerin vitamini kabuklarına yakın yerlerinde yoğunlaşır Bunun için bu besinleri çok ince soyun veya hiç soymadan tüketin
* Yeşil sebzeleri doğramadan yıkayın, kesik yerlerinden vitamini kaybeder
* Yeşil salataların genellikle atılan dış yaprakları, güneşe yakın oldukları için daha çok vitamin içerirler Bu yüzden salataların bu kısımlarını değerlendirmeye çalışın
* Yeşil salata ve marulun yapraklarını bıçakla kesmek yerine elinizle koparırsanız , vitamin kaybını önlemiş olursunuz

Meyve salatasının şekerini suda eriterek son dakikada dökerseniz meyveler diriliklerini kaybetmez ve çok daha iyi sonuç alırsınız
* Balık buğulama, kabak gibi yemeklerin dereotu ve maydanozunu, yemek piştikten sonra katın Böylece yeşilliklerin renkleri ve tatları bozulmamış olur
* Yemekleri pişirirken tuzunu ve şekerini hemen katmayın Çünkü bu katkı maddeleri, yemeklerin pişmelerini geciktirir

Mayonez yaparken iyi bir sonuç almak için, yağ ve yumurtanın oda sıcaklığında olmasına dikkat edin
* Kek yaparken kullanacağınız yağı ve diğer tüm malzemeyi oda sıcaklığında bekletin Böylece yağın daha iyi karışmasını ve dolayısıyla kekin kabarmasını sağlarsını

Alıntı Yaparak Cevapla