Yalnız Mesajı Göster

Mutfaktan Bilgiler

Eski 11-29-2012   #9
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Mutfaktan Bilgiler



SİRKE-ZEYTİNYAĞI
Salatalarda kullanmak için istediğiniz oranda sirke ve zeytinyağını bir şişeye koyarak saklayabilirsiniz Gerektiğinde çalkalayıp kullanmanız çok daha pratik olacaktır

YEŞİLLİKLERİN SUYUNU SÜZÜN
Salata malzemesi yıkandıktan sonra suyu iyice süzdürülüp kurulanmalıdır Yeşillikler ıslak kalırsa sos sulanır vemalzemenin üzerinden kayar

FARKLI MALZEMELERİN UYUMU
Salatalar yemek eşlikçisi olmanın yanı sıra, günümüzde başlıbaşına ana yemek olarak da tercih edilebiliyor Siz de salatanızı hazırlarken farklı renk ve dokudaki malzemelerle hem içeriğini zenginleştirebilir, hem de görsel güzelliğini artırabilirsiniz

MEYVELERE LİMON
Kış meyvelerinden meyve salataları hazırladığınız zaman, üzerine ince limon dilimleri yerleştirmeyi ihmal etmeyin Bu şekilde elma, muz gibi meyve dilimlerinin kararmasını önlemiş olursunuz Salatayı sofraya götüreceğiniz zaman limon dilimlerini alabilirsiniz

GENİŞ KAP KULLANIN
Salata yaparken kullandığınız malzemenin homojen dağılması için, sosunu eklemeden önce geniş bir kapta harmanlayıp servis kaplarına alın

ELİNİZLE KOPARIN
Kullanacağınız yeşillikleri bıçakla doğramak yerine elinizle kopararak salataya ekleyin Böylece vitamin ve mineral değerlerini kaybetmemiş olurlar

BEKLETECEKSENİZ SOS EKLEMEYİN
Hazırladığınız salataya sosunu eklemezseniz, üzeri streç filmle kapalı olarak birkaç saat buzdolabında saklayabilirsiniz Sos salataya servisten biraz önce eklenmelidir

SOĞANLAR BUZLUĞA!
Salatada kullanacağınız soğanı bir süre buzlukta bekletirseniz hem doğrarken gözünüzü yakmaz, hem daha kolay dilimlenir, hem de daha parlak olur

PATATESLER SICAK OLSUN
Patates salatasının daha lezzetli olmasını istiyorsanız, içine katacağınız sosu, malzemeler henüz sıcakken ekleyin Böylece salata, sosu daha iyi emecek ve daha lezzetli olacaktır

MAYONEZ-YOĞURT KARIŞIMI
Mayonez eklediğiniz salatanızın içerdiği yağ ve kalori miktarı diğer salatalara nazaran daha fazla olacaktır Bunu hafifletmek için, mayonezi biraz yoğurtla karıştırıp salataya katabilirsiniz

SİRKELİ SUDA BEKLETİN
Salata yaparken kullanacağınız yeşillikleri sirkeli suda bekletirseniz, içinde bulunabilecek küçük canlılardan arındırmış olursunuz

KIVIRCIKLARA NEM KORUMASI!
Kıvırcık salatayı önceden hazırladığınız zaman, salata yaprakları diriliğini kaybeder Salatayı hazırladıktan sonra biraz bekletmeniz gerekiyorsa, salata kabını nemli bir bezle sarıp buzdolabına koyun Bu şekilde salata yaprakları diriliğini daha uzun süre koruyacaktır

TUZUNU EN SON KATIN
Salatanın üzerine önce zeytinyağı, daha sonra sirke veya limon suyu gezdirin Tuzunu ise en son, servis yapacağınız zaman ilave edin

ETLERİ MARİNATTA BEKLETİN
Kırmızı etin lezzetini artırmak için bir kahve fincanı süt, bir kahve fincanı soğan suyu ve bir kahve fincanı zeytinyağından hazırladığınız mari-nata koyup 10-12 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra pişirin Tavuğu marine etmek için, 1 adet ince doğranmış soğan, 2 çorba kaşığı sirke, 3 çorba kaşığı sıvıyağ, 1 diş dövülmüş sarmısak, tuz, karabiber, biberiye ve kekiği karıştırın Dilerseniz sirke yerine süt veya yoğurt da ekleyebilirsiniz Tavuğunuzu bu sosun içinde 1 gece bekletip, daha sonra pişirin Aynı işlemi kırmızı etler içinde yapabilirsiniz

ETİ LEZZETLENDİRMEK İÇİN
Koyun ya da kuzu etiyle hazırlanan yemeklerin daha lezzetli olması için, etin üzerine bir miktar biberiye serpip, kemik uçlarına da sarmısak sürün Daha sonra az sıvıyağ sürüp fırında kızartın

ETİ DÖVERKEN
Dana etleri tercihen kasap tarafından dövülüp inceltilir Ancak bu işlemi sizin yapmanız gerekiyorsa, eti iki yağlı kağıt arasına koyup, iyice dövün Bunu yaparken, etleri zedelememek için tahta et döveceğini tercih edin

ETİNİZ YUMUŞAK OLSUN
Etin yumuşak olması için saatlerce yerine, haşlama suyuna sirke ya da limon suyu katın Biftek türündeki eti ise bir gece sirke, sıvıyağ ve kıyılmış mevsim bitkilerinden oluşan marinatın içinde dinlendirin Daha sonra ete hiç yağ koymadan kızartın

YEMEK YAĞLI OLDUYSA
Etli yemeğinizin yağını fazla kaçırdıysanız yemeğin soğumasını ve yağın katılaşmasını bekleyin Sonra kaşıkla fazla yağı tencerenin üzerinden alın

TAVUK ETİNİ TÜKETİRKEN
Tavuk eti alındıktan sonra buzdolabında en fazla 1 gün bekletilip tüketilmelidir Hemen tüketilmeyecek ise, temizledikten sonra streç filme sarılarak ya da buzdolabı poşetine konarak, derin dondurucuda bekletilebilir Bu şekilde dondurulmuş etler derin dondurucuda 3 ay kadar saklanabilir

NAR GİBİ TAVUKLAR İÇİN
Tavuğu fırında pişirirken üzerinin iyi kızarması için tek yapmanız gereken, üzerine tuz, limon suyu, zeytinyağı, yoğurt ve salça karışımından sürmek Bu şekilde hem daha lezzetli olduğunu, hem de nar gibi kızardığını göreceksiniz Fırında bütün tavuk kızartacağınız zaman derisinin hemen altına ince kesilmiş limon dilimleri yerleştirin Üzerine de zeytinyağı sürün Böylece tavuğunuz hem nefis kızarır hem de limon ve zeytinyağı tavuğa güzel bir koku ve tat verir

TAVUK HASLARKEN
Tavuk haşlarken, lezzetli ve besin değerleri açısından zengin olmasını istiyorsanız, birer adet soğan ve havuçla birlikte haşlayın Birkaç diş de sarmısak ekleyin Böylece hem tavuk, hem de suyu çok lezzetli olacaktır Sebzeleri bütün olarak koyup, haşlandıktan sonra alabilirsiniz

SEBZE KIZARTIRKEN
Kızartacağınız sebzeleri, buzdolabından 1 saat önceden çıkarıp oda sıcaklığında bekletin Yağı iyice kızdırın Kızartma yağında aynı anda çok fazla malzeme kızartmayın Fazla malzeme yağın ısısının düşmesine neden olur veistenilen sonuç alınmaz Ayrıca kızartılan sebzeleri tavadan alırken büyük ve delikli bir kepçe kullanın

YEMEĞİN TUZU
Yemeğin tuzu fazla kaçtıysa, tencereye birkaç parça kabuğu soyulmuş çiğ patates atın Patatesler fazla tuzu hemen çekecektir Ayrıca yemeklerin tuzunu ayarlarken, kırmızı etli yemeklere iyice piştikten sonra, beyaz etli yemeklere ise yemeğin pişmesine yakın tuz ilave edin

TAVUĞA LİMON LEZZETİ
Tavuk etinin daha yumuşak, güzel kokulu ve daha lezzetli olması için pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile iyice ovalayın ve sonra tavuğun üzerine ve içine rendelenmiş limon kabuğu koyun

ETLERİ DONDURMADAN ÖNCE
Biftek ya da bonfile gibi parça etleri toplu halde buzluğa kaldırmayın Birbirlerine yapışırlar, iki parça alıp pişirecek olsanız bile, bütün etlerin çözülmesini beklemek zorunda kalabilirsiniz Ayrıca çözüldükten sonra kullanılmayan etlertekrar dondurulmaz çünkü hem lezzetinden hem de besin değerinden çok şey kaybeder vemikroorganizma ürer Bu tür etleri saklarken dilimlerin her birini zeytinyağı ile hafifçe yağlayın Sonra birer veya ikişer dilim halinde buzdolabı poşetlerine sarıp dondurucuya yerleştirin

BUZDOLABINDAKİ SEBZELER
Sebzeleri, buzdolabına yerleştirmeden önce, sebze gözüne kağıt havlu serin Bu şekilde sebzelerin akıttığı su veoluşan küf, kağıt havlu tarafından emilecek ve sebzeler, daha uzun süre tazeliğini koruyacaktır

PATATES PÜRESİNİ TATLANDIRIN
Patates püresinin daha lezzetli olması için mutlaka sıcak sütle hazırlayın Püre piştikten sonra kıyılmış nane, dereotu ve maydanoz ekleyerek de koku ve lezzetini artırabilirsiniz
Hindistancevizi de patates püresine ayrı bir lezzet katacaktır

YEMEĞE MANTAR KATMADAN
Mantar kullanılan et yemeklerinde, mantarlar etten daha çabuk pişeceği için, önce eti pişirin Mantarları ise yemeğe katmadan önce, tereyağında 2-3 dakika sote edin Böylece mantarlar hem lezzet, hem de şekil bakımından daha güzel olacaktır

SEBZE KOKUSUNU ÖNLEMEK İÇİN
Bazı sebzeler pişme anında hoş olmayan kokular yayar Koku yayan sebzeleri pişirirken, yanındaki ocakta çok kısık ateşte sirke kaynatın veya 3 çorba kaşığı sirkeyi sebzelerin haşlama suyuna katın Böylece kokunun yayılmasını önlemiş olursunuz

KARNABAHAR SARARMASIN
Karnabahar pişirirken renk değiştirip sararmasını istemiyorsanız, pişirmeden önce yarım saat tuzlu soğuk suda dinlendirin Bu şekilde karnabaharınız kar gibi beyaz olacaktır

BAKLİYATI HIZLI PİŞİRME
Baklagilleri bir gece önceden suya koymayı unuttuysanız, tencerenin içine kullanacağınız kadar bakliyatı soğuk suyla birlikte koyun ve kaynatın Kaynadıktan sonra 5 dakika daha ateşte tutun Sonra tencereyi ateşten alıp, 1 saat kadar ağzı kapalı olarak bekletin Böylece bakliyatınız, 1 gece önceden ıslatmış gibi pişirmeye hazır olacaktır

LAHANA AYIKLARKEN
Lahana yapraklarını, özellikle dolma yapmak için ayıklarken kök kısımlarını bıçakla oyarak ayırın ve lah****** başını sıcak suyun içine yerleştirin 5 dakika bekletin ve sonra soğuk suyun içine aktarın Böylece lah****** yaprakları, yırtılmadan kolayca birbirinden ayrılacaktır

PATATESİ FIRINLAMADAN
Fırında pişireceğiniz patatesin, pişme süresinin uzunluğundan şikayet ediyorsanız, öncelikle 10-15 dakika haşlayın Daha sonra çatalla birkaç yerinden delin ve fırında pişirin

IZGARA YAPARKEN
Izgara yaparken etin daha iyi pişmesini istiyorsanız, çatal yerine maşa veya spatula kullanın Çünkü çatal, eti delerek suyunun dışarı çıkmasına ve kurumasına neden olacaktır


Alıntı Yaparak Cevapla